Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Tramp: Kina bi bila mudra da sada pregovara

13. 05. 2019 - 13:40
|
|
by udrimuski.ba/nezavisne.com
|
foto: nezavisne.com

 Američki predsjednik Donald Tramp savjetovao je Kinu da pregovora s njim u cilju postizanja trgovinskog sporazuma.

Kako navodi predsjednik SAD, "situacija će biti gora ako pregovori moraju da se nastave tokom njegovog eventualnog drugog predsjedničkog mandata 2020. godine".

Američke carine na robu iz Kine vrijednu 200 milijardi dolara povećane su u petak sa deset na 25 odsto, što je nova eskalacija u trgovinskom sporu između Vašingtona i Pekinga. Tramp je takođe naložio pokretanje procedure za uvođenje carine na još oko 300 milijardi dolara vrijedne preostale kineske robe.

Ukoliko bude odobreno, te carine će stupiti na snagu tek narednih mjeseci, čime se steže obruč oko Kine u njenim već teškim trgovinskim transakcijama. Američki predsjednik je rekao sinoć da Kina vjeruje da može da sačeka do narednih izbora 2020. godine misleći da će imati sreće i da će pobijediti demokrate na predsjedničkim izborima u SAD.

Dodao je da bi u takvoj situaciji Kina nastavila da "krade od SAD" oko 500 milijardi dolara godišnje.

"Jedini je problem što oni ne znaju da ću ja pobijediti i da će postizanje sporazuma biti mnogo teže postići tokom mog drugog mandata. Bilo bi za njih mudro da sada reaguju", rekao je Tramp.Zadnje dodane

Preporučujemo

Bajtal: Dodik nije u stanju da se dogovori s Miloradom

''Živimo u jednoj psihološki krajnje difuznoj situaciji koja nam uskraćuje sva demokratska prava. Mi smo goli, bosi, bijedni, gladni, nezaposleni, marginalizirani sa nagaženim dostojanstvom prosječnog građanina''