Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Protest u Beogradu: 'Za pravdu u Srbiji'

12. 05. 2019 - 12:30
|
|
by udrimuski.ba/vijesti.ba
|
foto: vijesti.ba

Građanski protesti protiv vlasti u Srbiji nastavljeni su 11. maja u 18 sati okupljanjem u Beogradu, 23. put za redom.

Protest i protestna šetnja odrzavaju se pod nazivom „Jedan od pet miliona / Svi kao jedan“.

Najavljeno je okupljanje kod beogradske Terazijske česme odakle će građani krenuti do zgrade Radio-televizije Srbije i šetnju završiti u Pionirskom parku, na ulazu u Predsjednistvo Srbije, gdje je prošle subote proglašena „Slobodna zona“ građanskih protesta.

Na kraju protesta, kako su naveli organizatori, biće održan "Dnevnik slobodne Srbije" u kom će biti čitane objektivne informacije o dešavanjima u zemlji.

"Poslije dvadeset tri nedjelje mi ne odustajemo. Nastavljamo i nastavićemo da se borimo za svoja prava na dostojanstven i nenasilan način. Mi smo sušta suprotnost ovoj vlasti koja ne zna šta znače riječi moral i pravda", saopštili su organizatori uoči protesta.

Protesti se održavaju, kako navode organizatori, u više od 50 gradova širom zemlje, nakon što su 30. novembra 2018. počeli u glavnom gradu Srbije. Jedan od glavnih zahtjeva protesta je objektivno izvještavanje javnog medijskog servisa.

Generalni naziv protesta je “1 od 5 miliona”, a taj naslov ponijeli su nakon izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića “da nijedan zahtjev neće da ispuni, pa da ih se skupi i pet miliona”.

Osim smjene direktora i urednika informativnog programa RTS-a, Dragana Bujoševića i Nenada Lj. Stefanovića, građani u protestima zahtjevaju i slobodne izbore, uz fer politički program na javnom servisu, bez pritisaka na glasače, paralelnih biračkih spiskova koje vodi vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) i prisustva automobila bez registracionih tablica pomoću kojih je širen strah među glasačima na nedavnim izborima u Lučanima, a prije toga u Boru i drugim gradovima Srbije.

Takođe, uspostavljenje pravne države jedan je od osnovnih zahtjeva protesta “1 od 5 miliona”, odnosno oslobađanje pravosuđa i državnih institucija od direktnog uticaja izvršne vlasti koju predvodi SNS.

Pored toga, kao jedan od zahtjeva pojedini predstavnici protesta više puta su isticali hitnu ostavku predsjednika države Aleksandra Vučića. Najpre, kako su objasnili zbog njegovog protivustavnog djelovanja sa te funkcije po raznim osnovama, prvenstveno zbog glavne uloge u pregovorima o statusu Kosova, umjesto da o tom pitanju odlučuju Skupština Srbije i Vlada.

Generalna poruka sa protesta je zahtjev za odlazak aktuelne vladajuće garniture u Srbiji zbog porasta nasilja nad neistomišljenicima. Sa protesta je više puta zatraženo od države da otkrije i kazni nalogodavce i izvršioce ubistva političara sa Kosova Olivera Ivanovića.

Građanski protesti u Srbiji počeli su zbog brutalnog fizičkog napada i prebijanja lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu, noseći naziv “Stop krvavim košuljama”.

Od decembra prošle godine, građanski protesti održavani su i u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Leskovcu, Kruševcu, Boru, Užicu, Gornjem Milanovcu, Ivanjici, Žitorađi, Vršcu, Vranju, Pančevu, Sokobanji, Valjevu, Šidu, Šapcu, Požarevcu, Smederevu, Subotici, Bogatiću, Aleksincu, Staroj Pazovi, Kuršumliji, Velikoj Plani, Lazarevcu, Loznici.

Kao svojevrstan odgovor na građanske proteste koji traju skoro šest mjeseci, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održao je kampanju “Budućnost Srbije”, koju su opozicioni lideri videli kao predizbornu, u kojoj je obišao mjesta širom zemlje, završno sa mitingom u Beogradu na koji je, kako tvrde lideri opozicije, vladajuća Srpska napredna stranka veliki broj ljudi dovela pod obavezom i plaćajući dnevnice, sendviće i piće za dolazak na taj Vučićev skup.Zadnje dodane

Odzvonilo paštetama i sendvičima na Jadranu: Kazne i do 700 eura

Općina Budva planira uvesti red u svakodnevno funkcioniranje grada. Tako, po ugledu na Hrvatsku, planira uvesti kazne za šetnju bez majice u iznosu od 500 eura, a za šetnju u kupaćem kostimu 600 eura, dok je za jelo i piće na javnoj površini previđena kazna od 700 eura...

Preporučujemo

Udri ga Mehmede ili kako pobijediti nacionalizam

Šta je odgovor na nacionalizam? Ignorisanje? Fizički obračun? Prijava ombudsmenu za ljudska prava? Ne. Trebamo koristiti jedino efektno oružje koje nam je dalo proviđenje, koje nas je služilo sve ove vijekove i koje nas nikad nije izdalo. Zajebanciju