Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Najutjecajniji filozof današnjice Bernard-Henri Lévy iz Sarajeva će pozvati na spas Evrope

08. 05. 2019 - 10:40
|
|
by udrimuski.ba - NAP
|
foto: NAP

Bernard-Henri Lévy hoda po Evropi i predstavom poziva na demokratski otpor Foto Yann Revol

Predstava „Looking for Europe“ francuskog pisca i filozofa Bernard-Henri Lévya bit će odigrana 13. maja u Narodnom pozorištu u Sarajevu, u sklopu velike turneje u 20 europskih gradova koje Lévy posjećuje prije izbora za Evropski parlament od 23. do 26. maja, piše agencija Patria.

„Looking for Europe“ je monolog intelektualca koja se odvija u hotelskoj sobi u Sarajevu, i kojom Lévy poziva na demokratski otpor i oživljavanje nade u sedmicama prije europskih izbora.

Tekst „Looking for Europe“ je napisan i adaptiran političkoj situaciji i aktualnim događajima u svakom od 20 gradova u kojima će biti izvedena predstava.

Predstava će se izvoditi na francuskom jeziku s elektronskim titlovanjem na jeziku zemlje domaćina.

Francuski filozof, pisac i novinar Bernard-Henri Lévy jedan je od najutjecajnijih i najangažiranijih intelektualaca današnjice. Njegovi žestoki stavovi o političarima i društvenim zbivanjima, kritike nacionalizma i populizma, izazivaju reakcije, a često i kontroverze, širom svijeta. Posebno se angažirao na zaustavljanju krvoprolića na Balkanu, a bio je jedan od prvih svjetskih intelektualaca koji je 1992. došao u Sarajevo, grad koji je srpska vojska držala pod opsadom. Među prvima je pozivao na vojnu intervenciju Zapada kako bi se zaustavilo uništavanje Bosne i Hercegovine i njenih ljudi.

Lévy sa svojom predstavom hoda po Evropi i šaljete jasnu poruku da Evropa ne smije izdati samu sebe u 21. vijeku „kao što je to učinila u Bosni i Hercegovini na početku i na kraju 20. vijeka.“

Manifestom kojeg je Levy napisao početkom januara ove godine, a kojeg je potpisalo još 29 svetski poznatih pisaca, francuski filozof upozorava da se Evropa nalazi u opasnosti i da je sada potrebno boriti se za ideju Evrope prije no što nestane u valovima populizma.

Predstava „Looking for Europe“ će biti izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo sa početkom u 19:30 sati.Zadnje dodane

Milovan Đilas o Savi Kovačeviću

Na mom putu za Gornje Polje, na kamenom planinskom prevoju, sučelili smo se sa grupom naoružanih ljudi, koju tek posle tri-četiri sekunde prepoznamo kao partizane. Napred je išao pokrupan brkajlija, s kapom od lisičine, u čizmama artiljerca i isprepasan kaišima. – Je si li ti Đilas? – upitao me, a kad mu potvrdih, on se obradovano nasmeja. – Ja sam Sava Kovačević! – oberučke me zagrli i poljubi u oba obraza – kao i ja njega

Izložba 'Leonardo da Vinči. Čovjek je model svijeta' u Veneciji

Jedan od događaja, kojima se širom Italije obilježava 500 godina od smrti Leonarda da Vinčija, jeste i izložba "Leonardo da Vinči. Čovjek je model svijeta" u Galeriji Akademije lijepih umjetnosti u Veneciji, koja čuva njegovo remek djelo "Vetruvijev čovjek"

Preporučujemo