Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

U četvrtak presuda za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori

08. 05. 2019 - 09:21
|
|
by udrimuski.ba - Fena
|
foto: Reuters/Stevo Vasiljević

Crnogorski premijer Duško Marković kazao je u utorak da sigurnosne službe u Crnoj Gori nemaju procjenu da bi moglo doći do nestabilnosti u toj zemlji na dan izricanja presude optuženima u slučaju pokušaja državnog udara, koje je zakazano za 9. svibnja.

"Službe sigurnosti su u redovitim aktivnostima, dužnosnici rade svoj posao u sklopu redovitog sustava sigurnosti. Nema nikakvih izvanrednih prilika tim povodom" kazao je crnogorski premijer novinarima nakon otvaranja četvrtog foruma posvećenog strategiji Europske unije za Zapadni Balkan, koji je u utorka počeo u Budvi.

Viši sud u Podgorici će u čevrtak 9. svibnja donijeti presudu u slučaju "pokušaja terorizma i nasilnog svrgavanja vlasti" na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 16. listopada 2016. godine, prenosi Hina.

Optužnicom su obuhvaćeni čelnici Demokratskog fronta, prosrpske i proruske oporbene stranke u Crnoj Gori, Andrija Mandić i Milan Knežević, te dvojica ruskih državljana, agenata obavještajne službe GRU Eduard Šišmakov i Vladimir Popov. Pored njih na optuženičkoj klupi je i desetak pripadnika četničkog pokreta iz Srbije, koji su uhićeni u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora 2016. i optuženi da su trebali biti direktni izvršitelji nasilnog prevrata tijekom demonstracija koje su bile planirane u noći 16. listopada.

"Oni su bili dio kriminalne organizacije čiji je zadatak bio izazvati kaos na ulicama Podgorice, napasti institucije, upasti u zgradu crnogorskog parlamenta, uhititi i ubiti tadašnjeg premijera Mila Đukanovića", navodi se optužnici crnogorskog Specijalnog državnog tužilaštva.

Iza ovog plana, prema navodima tužiteljstva, "stajao je jedan cilj - zaustavljanje Crne Gore na putu ka NATO-u".

 Član Predsjedništva Demokratskog fronta Nebojša Medojević kazao je da osuđujuća presuda njegovim kolegama Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću može izazvati etničke sukobe u Crnoj Gori. Medojević je najavio da na dan izricanja presude Demokratski Front neće organizirati prosvjed, no da taj politički savez sprema "specifične mjere" ne navevši preciznije o čemu je riječ.

Komentirajući ove navode premijer Marković kazao je da u Crnoj Gori takvi sukobi nisu mogući.

"I ne samo zato što je Crna Gora stabilna država u kojoj institucije funkcioniraju, nego i zbog toga što ja vjerujem u odgovornost političkih lidera Demokratskog fronta. To je najveća oporbena politička snaga u Crnoj Gori. Kao politički subjekt u Crnoj Gori nisu zaduženi i nije im politički program izazivanje nestabilnosti, nereda i destabilizacije u zemlji, nego nose odgovornost za stanje u zemlji", kazao je Marković.

Prema pisanju podgoričkog dnevnika "Vijesti", Uprava policije Crne Gore pojačala je osiguranje specijalnom državnom tužitelju koji je zadužen za ovaj slučaj Saši Čađenoviću i dodijelila policijsku pratnju sutkinji Višeg suda Suzani Mugoši, koja je predsjednica sudskog vijeća.

Crnogorsko suđenje stoljeća, kako su ga nazvali mediji u Podgorici, počelo je u rujnu 2017. i trajalo je godinu i pol dana. Održano je 170 ročišta koja su prvi put u povijesti crnogorskog sudstva prenošena izravno na nacionalnim televizijama u Crnoj Gori. Mjesec dana nakon prvog ročišta u sudnici se pojavio svjedok suradnik Saša Sinđelić, srbijanski državljanin, koji je svjedočio kako se povezao s ruskim agentom Eduardom Šišmakovim, što je bio plan kriminalne organizacije, kakve su veze postojale s liderima Demokratskog fronta. Obrana optuženih tijekom suđenja pokušala je osporiti svjedočenje Saše Sinđelića, navodeći da je on u sudu u Vukovaru 2012.  osuđen na 21 godinu zatvora zbog ubojstva Mirka Fotesa.   

Suđenje za pokušaj terorizma u Crnoj Gori izazvao je veliko zanimanje domaćih i stranih medija. Tako su, primjerice, Guardian, Washington Post i Daily Telegraph opširno izvještavali o pokušaju terorizma u Crnoj Gori, iznoseći detalje koji su upućivali na umiješanost Rusije u događaje u Crnoj Gori. Ocjene o povezanosti Moskve s pokušajem nasilne promjene vlasti Crnoj Gori otvoreno su kasnije iznosili visoki dužnosnici vodećih država svijeta, što je iz Kremlja u nekoliko navrata opovrgavano.Zadnje dodane

Odzvonilo paštetama i sendvičima na Jadranu: Kazne i do 700 eura

Općina Budva planira uvesti red u svakodnevno funkcioniranje grada. Tako, po ugledu na Hrvatsku, planira uvesti kazne za šetnju bez majice u iznosu od 500 eura, a za šetnju u kupaćem kostimu 600 eura, dok je za jelo i piće na javnoj površini previđena kazna od 700 eura...

Preporučujemo

Udri ga Mehmede ili kako pobijediti nacionalizam

Šta je odgovor na nacionalizam? Ignorisanje? Fizički obračun? Prijava ombudsmenu za ljudska prava? Ne. Trebamo koristiti jedino efektno oružje koje nam je dalo proviđenje, koje nas je služilo sve ove vijekove i koje nas nikad nije izdalo. Zajebanciju