Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Prekid programa zbog čitanja: "Kobajagi", Katarina Sarić

08. 05. 2019 - 08:07
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: udrimuski.ba

U ovosedmičnom "Prekidu programa zbog čitanja", emisiji Radija OTVORENA MREŽA, urednica i novinarka Vanja Šunjić je čitala pjesmu "Kobajagi" iz zbirke "Svejedno mi je".

Katarina Sarić,  rođena je 1976. godine na Cetinju. 
Na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, diplomirala je filosofiju a potom jezik i južnoslovenske književnosti. Na Fakultetu za političke nauke u Podgorici, završava postdiplomske studije iz socijalne politike i socijalnog rada. 
Piše socijalno angažovanu poeziju, prozu i esejistiku namijenjenu za izvođačke performanse.
Nastupala je na mnogim regionalnim festivalima od Trga pjesnika, Grad – Teatar, Barskog ljetopisa do Sarajevske zime “Buka i bijes”, “Festival Gornji-grad” Zagreb, “Orfej na Dunavu” Domus “Viminacijum”, itd.
Tekstovi su joj zastupljeni na svim važnijim portalima u regionu kao što su Buka, Lupiga, Strane, Hiperboreja – kulturna čitanka, Prometej, Abeceda nezavisne kulture, itd. 
Časopisima, zbornicima i antologijima poput “Književnost i jezik u funkciji promovisanja univerzalnih vrijednosti i identitetskih komponenti crnogorskog društva”, FF Nikšić, 2017. “Minervinim tragom” – antologija crnogorskog ženskog proznog stvaralaštva, FCJK 2018. “Personalni karusel – šizofrena zbirka” JU Narodna biblioteka Budva 2017. – uži izbor za idejnu knjigu 13. Međunarodnog sajma knjiga, Podgorica, 2018.
 “Europski glasnik”, 2018. “Riječ” Brčko, “Akt” Valjevo, “Književne vertikale”, “ Avangrad”, “Anima-art”, “Libartes”, “Kult”, “Krik”, Bundolo”,  “Balkan poetry today”, “Kvaka”, “Ars”, “Branuvanja” Struga, itd.
Kolumne “Seks i Provincija”, časopis “Diogen” Sarajevo i “Luk i lira” “Kult” Novi Sad.
U prevodu na engleski jezik, poezija joj je objavljivana na platformama Vox poetika, Versifi community, međunarodnoj antologiji novih glasova “East  meet West Anthology“ editor Sunita Paul India, 2018. “Epoque press”, Brighton i Cheltenham UK u seriji “Ezine Edition” 2018. “United P. C. publisher” Great Britain, Amazon i Waterstones, iste godine. 

Izbor iz političko-erotske poezije objavljuje u specijalnoj izdavačkoj kući za avangardna i ekscentrična djela svjetskih umjetnika “ Black Scat Books” California. Uvrštena je izborom iz socijalne poezije u ediciju “Artifact Nouveau” 2019. kao materijal za čitanje na seminarima i kursevima Delta Koledža, okrug San Joaquin, Kalifornija.


   Objavljena djela po godinama izdanja:

 ,,S one strane svjetlosti” – roman, “Književna zajednica Mirko Banjević”, Nikšić, 2011.
 ,,Caligat in Sole” – filosofsko-fragmentarna trilogija, “Narodna knjiga”, Podgorica, 2012.
 ,,Nađa, uspori, zgazićeš pticu!” - drugoplasirani roman na konkursu atinske izdavačke kuće ,,Monoceros books” za balkansko područje, 2014. 
,,Amputirani” – roman, ,,Akutna ženska sedmica” – zbirka priča, ,,G-đice Teatralne” – zbirka poezije, sajt za književnost “Amazon”, 2017.
,,SvejAdno mi je i ostale dijagnoze socijale” – poetska zbirka, JU Narodna biblioteka Budva, uži izbor za nagradu “Đurin šešir” Beograd, 2018.
,,Kamijada i Kamiseja” – pobjednička zbirka na konkursu “Rom produkcija” Beograd, 2018. “Društvo romskih književnika”.
,,Moja Indija, OM journay” – roman-putopis, “Rom produkcija” Beograd, 2019. 

 


 Zadnje dodane

Govornica: Logoraška iskustva

Gosti u Govornici, emisiji Radija OTVORENA MREŽA, koju uređuje i vodi Rubina Čengić su bili logoraši Janko Samouković iz Višegrada, Zlatko Prkić iz Vareša i Amir Smiječanin iz Sarajeva

Preporučujemo

Ante Tomić: Da sam ja neko…

Da sam ja neko, učio bih djecu da se i u Mostaru, Travniku, Jajcu, Bobovcu igra šah, ali da se šahovnica, ipak, ne nalazi na bosanskoj zastavi!