Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Otkriveno zašto je da Vinci ostavio brojne slike nedovršene

24. 11. 2019 - 13:45
|
|
by udrimuski.ba - N1
|
foto: ilustracija

Nesvjestica je uzrokovala traumatsko oštećenje živaca desne ruke Leonarda da Vincija te bi mogla biti razlog zašto su njegove slikarske vještine oslabjele u njegovoj kasnoj karijeri, odnosno zašto je tokom posljednjih pet godina slikarstva ostavio brojne slike nedovršene, uključujući i Mona Lisu.

Iako je oštećenje utjecalo na njegovu sposobnost da drži palete i kistove desnom rukom, bio je u mogućnosti nastaviti podučavati i crtati lijevom rukom.

Ranije se smatralo kako je paraliza desne ruke bila povezana s moždanim udarom, ali ljekari, čiji je rad objavljen u Journal of Royal Society of Medicine, postigli su drukčiji zaključak nakon što su analizirali Da Vincijev nacrt iz 16. stoljeća.

"Umjesto tipične stisnute šake vidljive u mišićnoj spastičnosti nakon moždanog udara, nacrt sugeriše alternativnu dijagnozu poput ulnarne paralize, obično poznate kao 'pandža'", navodi Davide Lazzeri, jedan od autora.

On sugeriše da je veća vjerovatnost da se dogodila sinkopa ili nesvjestica tokom koje je da Vinci možda zadobio akutnu traumu desnog gornjeg ekstremiteta, razvijajući ulnarnu paralizu.

Ulnarni živac kreće od ramena do malog prsta i upravlja gotovo svim unutrašnjim mišićima ruku koji omogućuju fine motorne pokrete, prenose mediji.Zadnje dodane

Preporučujemo