Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Facebook odlučno ulazi u borbu s "testovima ličnosti"

27. 04. 2019 - 10:49
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

Prošlo je više od godinu dana od skandala s "Cambridgeu Analyticom" koji je pogodio Facebook, a najveća društena mreža sada se svim silama trudi da zaštiti korisničke informacije svojih klijenata.

Najavljena je i nova poslovna etika koje će se morati pridržavati svi programeri.

Među najavljenim promjenama u oči upada ona o pooštrenom nadzoru neozbiljnih aplikacija za zabavu, poput kojekakvih testova ličnosti. Ubuduće bi se dakle kvizovi poput onih 'koji ste lik iz Igre prijestola', 'koji ste član Bitlsa', 'koja ste vi seks bomba' ili 'koliki je postotak vaše ličnosti ženski' dodatno provjeravali prije nego što dobiju pristup platformi. Ali ni tu priči nije kraj...

Edi Onil, direktor Facebooka za upravljanje proizvodima, čak je najavio da bi se takvim aplikacijama ubuduće mogla potpuno zalupiti vrata najveće društvene mreže na svijetu.

Facebook je takođe objavio i popis aplikacijskih programskih interfejsa koji će biti uklonjeni sa platforme. Nove aplikacije izgubiće pristup tim API-ima s posljednjim danom aprila, dok im postojeće aplikacije koje koriste te API-je neće moći pristupiti od 30. juna.

Ako se sjećate, "Cambridge Analytica" je upravo preko testova na Facebooku došla do podataka o više od 87 miliona korisnika, ne tražeći pritom ničiju dozvolu. Takve aplikacije same po sebi i nisu neki problem; nevolja je bila u tome što im je Facebook godinama dopuštao prikupljanje korisničkih podataka bez nametanja pravila o privatnosti.

Ukidanje privilegija

Iako je Facebook obećao pobliže provjeriti razne testove ličnosti, kompanija nije razradila kriterijume za ispitivanje tih aplikacija. Zasad je poznato da aplikacije neće moći prikupljati korisničke podatke ako te informacije 'ne obogaćuju iskustvo u aplikaciji'.

Štaviše, privilegije će se u roku od 90 dana ukinuti svakoj aplikaciji koja ne koristi dozvole za pristup podacima.

Facebook će ubuduće povremeno pregledati i revidirati aplikacije te će im, ako bude potrebno, ukinuti dozvole.

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo

Govornica: Savjeti za političare

O ovosedmičnoj Govornici, emisiji Radija OTVORENA MREŽA, urednica i novinarka Rubina Čengić, zajedno sa našim slušateljima pronalazi savjete za političare Bosne i Hercegovine, godinu dana nakon neformiranja vlasti

Damir Marjanović:“Obrazovanje je bilo prva žrtva Dejtona“

„Kad imate tim i kad u timu imate ljude koji vam pomažu, vi ostvarujete maksimalno; a kad imate tim koji to ne radi, onda je vrijeme da se pomjerite u stranu i prepustite to nekome drugom.“- kaže prof. dr. Damir Marjanović u „Udri Muški“, komentarišući svoju ostavku u Predsjedništvu Naše stranke