Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Oblak prašine iz Sahare stigao u Europu

22. 04. 2019 - 10:03
|
|
by udrimuski.ba - N1
|
foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ovaj vikend pratilo nas je sunčano i ugodno vrijeme.

Iznimno velike količine saharske prašine stigle su u zapadnu Europu i zapadni Mediteran ovog vikenda. Daleko najviše prašine zahvatit će zapadni Mediterana, odakle će nastaviti padati prema sjeveru.

Prema prognozi, neobična vremenska pojava ili ''nerado viđen gost'' kako je kazao Sladić, dolazi i u BiH.

''Ono što zasigurno znamo jeste da nam početkom sedmice postepeno jača južina koja sa sobom povlači nerado viđenog gosta - pustinjski afrički pijesak koji će se maksimalno potruditi da upropasti trud i rad svakoga ko odluči ovog vikenda oprati prozore i limene ljubimce. Razlog povlačenja pijeska i jačanja južine jeste nizak položaj ciklone, blizu obala Maroka i Libije gdje se nalazi snižen zračni pritisak, a sa istoka se nalazi polje visokog zračnog pritiska. Razlika u pritiscima stvara gradijent, tj. vjetar. Što je razlika u pritiscima veća, to je i vjetar jači. S pijeskom u zraku nebo će se prilično zamutiti, a prva kiša koja nas očekuje prolazno u utorak će ostaviti vidljiv žućkasti trag na našim prozorima i limenim ljubimcima. Zapuhat će umjeren do mjestimično jak vjetar južnog smjera sa kojim će početi zatopljavati, a temperature će kako danju tako i noću postepeno rasti. Oblačnija noć na utorak doprinijet će sporijem hlađenju pa će u utorak u većini krajeva jutarnja biti blizu 10 °C. Kiša prestaje u srijedu, nakon čega jedan suhi i iznimno sparan period traje sve do petka uz vrlo visoke temperature zraka i novi daljni dotok toplote sa sjevera Afrike s kojim dnevne temperature zraka se po prvi put nakon oktobra prošle godine približavaju brojci od 25 °C, a potom izgledno je da ponovo slijedi period kiše i manjeg pada temperature zraka, ali o intenzitetu i položaju potencijalne ciklone je još uvijek nezahvalno govoriti kako idemo na duže staze'', kazao je meteorolog amater Nedim Sladić.

Vozačima se savjetuje da pranje automobila odgode dok ne prođu oborine koje će sa sobom donijeti i saharsku prašinu.Zadnje dodane

Preporučujemo