Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

UNESCO: Notr Dam ne mora biti rekonstruiran tako da bude isti kao što je bio

20. 04. 2019 - 13:48
|
|
by udrimuski.ba/avaz.ba
|
foto: avaz.ba

Obnova pariske katedrale Notr Dam mora zaštititi univerzalne vrijednosti tog mjesta, ali to ne znači da ta bogomolja mora biti rekonstruirana tako da bude ista kao što je bila, saopćila je delegacija UNESCO-a poslije sastanka s predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron). 

Kako se navodi u saopćenju kabineta francuskog predsjednika, predstavnici UNESCO-a su naveli kako su spremni pomoći obnovu Notr Dama, naročito pružanjem tehničke ekspertize, prenose agencije.

Generalna direktorica UNESCO-a Odri Azulaj (Audrey Azoulay) rekla je kako se moraju poštovati integritet i autentičnost tog spomenika, jer je on dio svjetske kulturne baštine.

Dodala je da to ne znači da pariska katedrala mora ostati nepromijenjena.

UNESCO, kako se navodi, formalno priznaje pravo svake generacije da učestvuje u naslijeđu čovječanstva između ostalog i prilagođavanjem prirodnim i historijskim procesima promjene i transformacije i novim mogućnostima koje nudi napredna tehnologija.

Makron je prvobitno izrazio želju da katedrala, znatno uništena nedavno u požaru, bude obnovljena za samo pet godina, ali je to izazvalo nevjericu u javnosti, jer se procjenjuje kako će za obnovu biti potrebno znatno više vremena.

TAGOVI:Preporučujemo