Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Biskup Komarica: Očekujem da Papa pita Dodika gdje je 95 posto katolika u RS

19. 04. 2019 - 09:13
|
|
by udrimuski.ba - Fena
|
foto: ilustracija

Biskup banjalučki Franjo Komarica izjavio je jučer da ga raduje da će naredne sedmice doći do susreta poglavara Katoličke crkve pape Franje i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, ističući da očekuje da će biti riječi i tome da gotovo nema 95 posto katolika u odnosu na njihov broj prije rata na području tog bh. entiteta.

 

-Znamo godinama kakva je situacija s katolicima u ovoj zemlji i šta se s njima dogodilo za vrijeme rata i nakon tog perioda i da danas imamo manje od polovice katolika od onog broja koji je bilo prije rata na području cijele BiH - rekao je Komarica. 

Poznato je, kaže, u polovini bh. entitetu RS nedostaje gotovo 95 posto katolika od onog broja koji je bio prije rata. 

-Vjerujem da, ako i o čemu bude razgovora između Svetog oca i njegovih saradnika i političkog predstavnika BiH, bit će pitanje gdje su katolici i zašto se nije i politički, pravno i ekonomski omogućilo da se vrate oni koji su to željeli – istakao je Komarica. 

Dodao je u izjavi novinarima u Banjoj Luci da ima još oko 4.000 zahtjeva porodica katolika koji čekaju da se vrati na područje ove biskupije, ali niko im ne želi pomoći. 

-Pri tom susretu morat će biti postavljeno pitanje šta kanite s BiH bez jednog konstituvnog naroda i Katoličke crkve koja ima duge korijene - rekao je monsinjor Komarica. 

Podsjetio je da Katoličkoj crkvi nije vraćena imovina i da su slali zahtjeve da se to omogući, kako bi pomogli osobama u stanju socijalne potrebe.Preporučujemo