Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Pulitzerova nagrada dodijeljena New York Timesu, Washington Postu, Reutersu...

16. 04. 2019 - 10:30
|
|
by udrimuski.ba / Agencije
|
foto: Reuters - Osoblje The Wall Street Journala

Najprestižnije američko priznanje u oblasti novinarstva "Pulitzerova nagrada" dodijeljena je New York Timesu, Washington postu, New Yorkeru, Press Democratu i Reutersu.

Nagrade su dodijeljene na Univerzitetu Kolumbija, a među nagrađenim listovima nalaze se, između ostalih, Sun Sentinel, Pittsburgh Post, Los Angeles Times, Advocate, Wall Street Journal i AP.

Zaposleni u Pittsburgh Postu dobili su nagradu za usredsređeno i saosjećajno izvještavanje o masakru u sinagogi u Pittsburghu.

Mat Hamilton, Harriet Ryan i Paul Pringle iz Los Angeles Timesa nagrađeni su za izvještavanje o ginekologu sa Univerziteta Južna Kalifornija, koji je optužen za zlostavljanje nekoliko stotina mladih žena u više od 25 godina.

Pulitzerova nagrada dodijeljena je i novinarima New York Timesa Davidu Barstowu, Susanne Craig i Russu Buettneru za osamnaestomjesečnu istragu o finansijama predsjednika SAD Donalda Trumpa.

Među nagrađenima za lokalno izvještavanje nalaze se novinari lista Advocate, dok su na nacionalnom nivou nagradu dobili zaposleni u Wall Street Journalu.

Kada se radi o međunarodnom izvještavanju, nagrađeni su novinari agencije AP Maggie Michael, Maad al-Zikry i Nariman El-Mofty.

Novinari Reutersa Wa Lone i Kyaw Soe Oo nagrađeni su za izvještavanje o vojsci i budističkim stanovnicima Mijanmara odgovornim za protjerivanje i ubistva Rohinja u toj zemlji.

Prestižnu nagradu u oblasti novinarstva dobili su još i Hannah Drier, Tonny Messenger, Carlos Lozada, Brent Staples, Darrin Bell, fotograf Washington Posta Lorenzo Tugnoli, kao i fotografi Reutersa.

U kategoriji pisanja, drame i muzike nagrađeni su Richard Powers, Jackie Sibblies Drury, Frederick Douglass, Jeffrey Stewart, Forrest Gander, Eliza Griswold i Ellen Reid.

Posebna nagrada dodijeljena je novinarima Capital Gazette iz Annapolisa u Marylendu, kao i legendarnoj pjevačici soula Arethi Franklin, za neizbrisiv doprinos američkoj muzici i kulturi.

Kompletnu listu pogledajte OVDJE.Zadnje dodane

Uhapšeno sedam osoba za napade u Šri Lanki

Najmanje sedam ljudi uhapšeno je u vezi s napadima u Šri Lanki, u kojima je, prema posljednjim podacima, poginulo 190 ljudi, rekao je ministar za ekonomske reforme Harša de Silva

Preporučujemo

Potraga za nestalom Salihom Omerović i danas traje

Pripadnici FUCZ, njih 17, sa dva potražna psa i bespilotnim letjelicima (dronovima) i danas su nastavili potragu za 54-godišnjom Salihom Omerović čiji su nestanak Policijskoj stanici Srebrenica u ponedjeljak 15.4.2019. godine prijavili članovi porodice

Batko i Mirnaet Tutnjić: “Udružimo radijske signale da pomognemo ljudima“

Jutros je Djevičanska ostrva posjetio Mirnaet Tutnjić, glavni i odgovorni urednik portala Bosanci.ch i Radio studio B. Tutnjić je OTVORENOJ MREŽI uručio donaciju od 2 500 švicarskih Franaka, za liječenje Merjem Bašić. Kroz kampanju Jedan od hiljadu, Tutnjić je do sada ukupno sakupio 5 300 KM za djecu koja se liječe kroz programu OTVORENE MREŽE