Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Fotografije katedrale Notre Dame nakon požara, jedan vatrogasac teško povrijeđen

16. 04. 2019 - 09:03
|
|
by udrimuski.ba - N1- Hina
|
foto: Zakaria ABDELKAFI / AFP

Požar u pariskoj katedrali Notre Dame stavljen je pod kontrolu u utorak oko 3 sata ujutro, nakon osam sati vatrene stihije. Jedan vatrogasac je teško povrijeđen.

Vatra, koja je buknula u ponedjeljak uveče, brzo se razbuktala te je prvo izgorio toranj, koji se potom srušio, a ubrzo i cijeli krov.

Vatrogasci su uspjeli da spriječe rušenje jednog od glavnih zvonika i pokušali da spase vjerske relikvije i neprocjenjiva umjetnička djela.

notredamparAFPYAKARIA

"Najgore je izbjegnuto", izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron novinarima na mjestu događaja.

Najavio je pokretanje kampanje za prikupljanje novca za obnovu katedrale, koja se smatra jednim od najboljih primjeraka francuske gotičke katedralne arhitekture.

Najveći problem, smatraju stručnjaci, vatrogascima je predstavljao pristup drvenim krovnim gredama.

"Nakon prvih 20 minuta, bilo je prilično očito da će ovo biti gadan požar", rekao je Gregg Favre, bivši vatrogasac vatrogasne postaje St. Louis u Sjedinjenim Američkim Državama.

U krovištu katedrale nalazilo se tisuće hrastovih greda, od kojih neke datiraju još iz 12. stoljeća.

Kada su grede počele gorjeti, vatrogascima je bilo, zbog vanjskog kamena katedrale, teško prići samom izvoru plamena. Naime, kamen zadržava toplinu i dim, što je otežavalo posao vatrogasnim djelatnicima jer su uvjeti rada bili iznimno teški.

Problem je predstavljala i inače zadivljujuća visina katedrale. Zbog njene visine, unutar same strukture bilo je dosta kisika koji je hranio i raspirivao vatru.

"Vatra se hranila na velikoj visini, a vatrogasci nisu mogli brzo doći do tog područja“, rekao je inženjer Glenn Corbett s John Jay College of Criminal Justice u New Yorku, prenosi Index.Zadnje dodane

U Notre Dameu prva misa poslije požara

U pariskoj katedrali Notre Dame danas je održana prva misa poslije požara 15. aprila, kada su u požaru tokom rekonstrukcije izgorjeli krov i dekorativna "strijela" na njemu

Preporučujemo