Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Moskva prati vojne aktivnosti NATO-a, tvrde da se potkopava regionalna stabilnost

15. 04. 2019 - 09:48
|
|
by udrimuski.ba/klix.ba
|
foto: ilustracija

Rusija pažljivo prati vojne aktivnosti NATO-a u regiji Crnog mora i spremna je da adekvatno odgovori, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško.

 

On je kazao da Rusija ima negativan stav prema pojačanim aktivnostima Alijanse u regiji Crnog mora.

 

"Njihove aktivnosti u regiji Crnog mora ne mogu da doprinesu sigurnosti, oni samo potkopavaju regionalnu stabilnost. Mi ćemo sigurno preduzeti sve mjere predostrožnosti u smislu neutralizacije prijetnje u vezi sa povećanim aktivnostima Alijanse u tom regionu", rekao je Gruško na marginama 27. Skupštine Vijeća za vanjsku i odbrambenu politiku.

 

Prema njegovim riječima, Rusija vjeruje da sigurnost u tom regionu treba da osiguraju države tog regiona, prenio je TASS.

 

NATO je posljednjih mjeseci pojačao vojno prisustvo u području Crnog mora. 

 

Gruško je rekao da Moskva pažljivo prati razmještanje sistema protivraketne odbrane SAD-a u Rumuniji. 

 

"Imamo pitanja zbog čega se razmješta sistem i u čemu se sastoji modernizacija objekata u Rumuniji", rekao je Gruško.

 

On kaže da je Moskva na svim političkim nivoima dosad govorila o tome da je razmještanje protivraketnih sistema na objektima u Rumuniji namijenjeno isključivo pariranju raketnim prijetnjama izvan euroatlantskog regiona i da "te rakete po svojim karakteristikama nisu sposobne da presreću strateška sredstva koja postoje u naoružanju Ruske Federacije".

 

"Nameće se pitanje o tome kakvi će radovi biti izvođeni na objektima u Rumuniji, jer je dobro poznato da SAD danas rade na usavršavanju presretanja raketa, a mnogi više ni ne kriju to da američka protivraketna odbrana, uključujući evropski segment integrisan u NATO, mora da stekne sposobnost presretanja raketnih sredstava ruskog naoružanja", rekao je Gruško.Zadnje dodane

Preporučujemo