Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Ostatak neka ovce čuva

13. 04. 2019 - 07:40
|

Malo je onih koji su uopće čuli za Dobretiće. Za bolje upoznavanje – nalaze se dvadesetak kilometara od Jajca, prema popisu imaju 1.629 stanovnika, stalnih je oko 300.  

Prema skoro svim statističkim podacima, Dobretići su jedna od najsiromašnijih općina. Ovo „skoro“ napisano je jer jedan podatak govori o tome da ljudi koji žive u Dobretićima i ne žive toliko loše. Prosječna plaća u ovom malom, zabačenom mjestu iznosi 1.091 marku, što je pet maraka manje nego u Sarajevu.

Nije to tako što su Dobretići razvijeni. Nije to ni zbog toga što u Dobretićima ima fabrika i kompanija.

Razlog je mnogo jednostavniji – većina onih koji u Dobretićima rade, plaću primaju iz budžeta Dobretića. Budžet, inače, iznosi nešto više od 750.000 KM i skoro cijeli odlazi na plaće.

Primjer Dobretića možda najbolje pokazuje koliko su štetni i nepravedni glomazni državni aparat i administrativna usitnjenost Federacije.

Štetni su za onaj dio stanovništva Dobretića koji se uglavnom bavi uzgojem stoke i obradom zemlje. Za njih iz budžeta ne ostane ni marka.

Jasno je da administrativna usitnjenost i razuđenost odgovaraju samo stranačkim pulenima, koji sebe i svoje lako uhljebe na općinske jasle. Ostatak neka ovce čuva.

I teško je i zamisliti da će se takvo stanje promijeniti. Jer, bolje biti baja u svom selu nego posljednji u gradu...Zadnje dodane

Kanton Sarajevo će finansijski podržavati projekte u Opštini Srebrenica

Protokolom o saradnji koji je danas potpisao premijer Kantona Sarajevo Edin Forto sa zamjenikom načelnika Opštine Srebrenica Hamdijom Fejzićem, iskazana je spremnost Kantona Sarajevo da u okviru svojih mogućnosti pruža konkretnu finansijsku pomoć u implementaciji projekata u ovoj lokalnoj zajednici

Preporučujemo