Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

"Uplakana djevojčica na granici" osvojila nagradu za fotografiju godine

12. 04. 2019 - 10:22
|
|
by udrimuski.ba/klix.ba
|
foto: Getty Images

uplakana

World Press Photo od 1955. godine traži i nagrađuje profesionalne fotografe. Ove godine su željeli skrenuti pažnju na priče koje su važne te su između ostalog nagradili i fotografiju "Uplakana djevojčica na granici".

Nagrada za najbolju fotografiju 2019. godine dodijeljena je amerikancu Johnu Mooreu koji radi za kompaniju Getty Images.

"Mislim da je ova fotografija dotakla mnoga srca, baš kao što je dotakla i moje, jer ona priča veću priču. Kada vidite Yanelino lice, a ona sada ima više nego dvije godine, vidite ljudskost ali i strah od tako dugog puta i prelaženja granice u 'gluho doba' noći", rekao je John Moore.

World Press je nagradio i Pietera Ten Hoopena iz Holandije, dodijelivši mu nagradu za priču koju je ispričao kroz fotografije.

Foto set se zove "The Migrant Caravan".

Osim toga, nagrađen je i video koji se zove "The Last Generation", a koji je napravio "FRONTLINE", te "The Legacy of the 'Zero Tolerance Policy: Traumatized Children With No Access to Treatment" koji je snimio Univision News Digital. Ovaj kratki video je dobio nagradu za nabolji online video koji kroz precizno i pažljivo biranje fotografija, zvuka i videa kreira priču koja može napraviti promjenu.Zadnje dodane

Preporučujemo