Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Obilježeno 20 godina od ubistva Slavka Ćuruvije

11. 04. 2019 - 14:29
|
|
by udrimuski.ba - N1 Beograd
|
foto: FoNet

Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić izjavio je da presuda za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije nije zadovoljavajuća i da moraju da se otkriju sve činjenice tog slučaja, jer je dokazano da iza ubistva stoji država.

"Ni kolege novinari, ni porodica Slavka Ćuruvije nisu zadovoljni presudom, jer je dokazano da iza ubistva stoji država i mi imamo obavezu da insistiramo do kraja, dok se ne razotkriju sve činjenice koje stoje iza tog slučaja", rekao je Bodrožić prilikom polaganja vijenaca na spomen obilježje na mjestu gdje je prije 20 godina ubijen Ćuruvija.

Predsjednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić rekao je da je da je presudom prekinut lanac nekažnjivosti, ali da treba još da se radi da bi se ona iskorijenila.  

"Postoji još slučajeva koji nisu istraženi kad je riječ o ubistvima novinara. Sve snage moramo da usmjerimo na te slučajeve i da stvorimo praksu koja bi bila preventiva", rekao je Matić.
Historičarka i partnerica Slavka Ćuruvije Branka Prpa, koja je u trenutku ubistva bila sa njim, kazala je novinarima da je presudom prekinut lanac nekažnjivosti izvršilaca ubistava, ali da nije prekinut lanac nekažnjivosti nalogodavaca.  

"Nije prihvatljivo da za sva politička ubistva imamo izvršioce, a ne i nalogodavce. Ova presuda se pridružuje lancu takvih političkih presuda", rekla je Prpa.  

Ona je navela da je najparadoksalnije to što su sva politička ubistva vezana za službu državne bezbjednosti i da to korespondira sa periodom vladavine Slobodana Miloševića, te da nema dileme koja vlast stoji iza toga.

Članovi porodice, prijatelji i kolege Slavka Ćuruvije položili su vijenac na spomen obilježje na mjestu gdje je prije 20 godina ubijen vlasnik i glavni urednik lista Dnevni telegraf i magazina Evropljanin.Zadnje dodane

Fudbalskom savezu Kosova prijeti suspenzija

Fudbalski savez Kosova mogao bi biti suspendovan na period između dvije i pet godina iz takmičenja pod okriljem UEFA-e i FIFA-e, prenijela je većina mediji iz Prištine vijest koju je prvi objavio Infosport

Preporučujemo