Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Pištolj kojim se ubio Van Gogh na aukciji

04. 04. 2019 - 07:50
|
|
by udrimuski.ba - N1
|
foto: PAUL CROCK / AFP

Pištolj, za koji se vjeruje da se njime ubio jedan od najslavnijih umjetnika svih vremena Vincent van Gogh, bit će 19. juna ponuđen na aukciji u pariškoj aukcijskoj kući Auction Art.

Nagađa se kako bi pištolj lefaucheux kalibra sedam milimetara, koji neki opisuju kao najpoznatije oružje na svijetu, mogao biti prodat i za 60.000 eura.

Vincent van Gogh je pucao sebi u prsa, 27. juna 1890. usred kukuruznih polja u Auvers-sur-Oise, predgrađu Pariza, a preminuo je 30 sati kasnije.

U to vrijeme oružje nije nađeno. Tek je 1960. godine jedan seljak iz okolice Auversa pronašao pištolj za koji se smatra kako je iz njega pucao holandski slikar. Oružje je do sada bilo izloženo kao eksponat u Van Goghovom muzeju u Amsterdamu.

Posljednjih godina pojavila se i teorija kako Van Gogh nije izvršio samoubistvo, već je ubijen.

Steven Naifeh i Gregory White Smith, autori biografije "Van Gogh: Život" tvrde kako je slavni holandski slikar bio žrtva slučajne pucnjave dvojice tinejdžera koje je poznavao.Zadnje dodane

Da li se psi smiju?

Pokazivanje zuba je samo jedan od načina na koji psi koriste "govor tijela" u komunikaciji sa okruženjem. Često je to znak upozorenja i agresije, ali da li se oni zaista tako i smiju?

Preporučujemo

Potraga za nestalom Salihom Omerović i danas traje

Pripadnici FUCZ, njih 17, sa dva potražna psa i bespilotnim letjelicima (dronovima) i danas su nastavili potragu za 54-godišnjom Salihom Omerović čiji su nestanak Policijskoj stanici Srebrenica u ponedjeljak 15.4.2019. godine prijavili članovi porodice

Batko i Mirnaet Tutnjić: “Udružimo radijske signale da pomognemo ljudima“

Jutros je Djevičanska ostrva posjetio Mirnaet Tutnjić, glavni i odgovorni urednik portala Bosanci.ch i Radio studio B. Tutnjić je OTVORENOJ MREŽI uručio donaciju od 2 500 švicarskih Franaka, za liječenje Merjem Bašić. Kroz kampanju Jedan od hiljadu, Tutnjić je do sada ukupno sakupio 5 300 KM za djecu koja se liječe kroz programu OTVORENE MREŽE