Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Erdogan: Pobijedili smo

01. 04. 2019 - 06:33
|
|
by udrimuski.ba - AA
|
foto: ilustracija

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je, u prvom obraćanju nakon što su danas u njegovoj zemlji održani lokalni izbori, poručio kako je Stranka pravde i razvoja (AK Parti) pobjednik na današnjim izborima, ali kako se još mnogo znoja treba proliti za turski narod.

U Turskoj su danas održani lokalni izbori, na osnovu kojih će biti dodijeljeni mandati predstavnicima lokalnih vlasti za narednih pet godina.

Erdogan je u Istanbulu, u prvom obraćanju nakon zatvaranja birališta širom Turske, izjavio kako su lokalni izbori protekli na demokratski način te kako je turski narod još jednom, velikom izlaznošću, pokazao volju na biralištima.

"Na bazi koalicija, mi smo, u koaliciji s MHP-om, prvi na lokalnim izborima. Još jednom su poraženi oni koji su pokušali zavaditi naš narod i na koljena baciti našu državu", rekao je Erdogan.

Najavio je važan program reformi nakon današnjih lokalnih izbora i dodao kako će naredni izbori u Turskoj biti održani u junu 2023. godine.

"Nastavit ćemo borbu protiv terorizma i raditi na tome da našu zemlju i regiju učinimo oazom mira", poručio je Erdogan te dodao: "Još mnogo puta je pred nama, za ovaj narod trebamo još mnogo znoja proliti"

Erdogan se potom uputio prema Ankari, a, kako je i sam najavio, večeras će u Ankari održati tradicionalni govor s balkona sjedišta Stranke pravde i razvoja (AK Parti) i komentirati rezultate danas održanih lokalnih izbora.

AK Parti "izgubila" Ankaru?

Prema preliminarnim rezultatima do sada je prebrojano 85 posto glasačkih listića.

Narodna alijansa, koja okuplja AK Parti i MHP, osvojila je 51,9 posto glasova, dok je Nacionalni savez, koji okuplja opozicione Republikansku narodnu partiju (CHP) i Partiju IYI, osvojio 37,55 posto glasova.

Prema preliminarnim rezultatima, AK Parti vodi sa osvojenih 45,35 posto glasova.

Na drugom mjestu je najjača opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) sa osvojenih 30,25 posto glasova, dok je na trećem mjestu Partija IYI sa 7,3 posto osvojenih glasova. Partija nacionalnog pokreta (MHP) osvojila je 6,55, a Narodna demokratska partija (HDP) 3,91 posto glasova.

Ukupno 12 političkih stranaka učestvovalo je na izborima na kojima su građani Turske danas birali lokalnu vlast za mandat od pet godina. Pravo glasa imalo je 57 miliona građana.

Tursku čini ukupno 81 provincija, među kojima je 30 metropola, uključujući Istanbul i Ankaru. AK Partija trenutno vodi u 40, dok je CHP u vodstvu u 20, a MHP u 12 provincija.

Prema nezvaničnim rezultatima, kandidati vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) su pobijedili u Bitlisu, Kilisu, Sivasu, Rizeu, Nigdeu, Gaziantepu, Tokatu, Sirnaku, Bingolu, Giresunu i Malatyi.

Kandidati opozicione Republikanske narodne partije (CHP) su, prema nezvaničnim rezultatima, pobijedili na izborima za načelničke pozicije u Artvinu. Bileciku, Ardahanu i Burduru.

Bivši premijer Turske i kandidat AK Partije Binali Yildirim vodi u utrci za funkciju gradonačelnika Istanbula. Kandidati AK Partije, između ostalog, vode i u Bursi, Erzurumu i Trabzonu, kao i u Sirnaku na krajnjem jugoistoku Turske.

U Ankari je u vodstvu kandidat opozicionog CHP-a Mansur Yavas. Među gradovima u kojima vode kandidati CHP-a su i Izmir, Antalija, Adana i Edirne.

Objavljeni rezultati su nezvanični i proces prebrojavanja glasova je u toku.Preporučujemo