Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

“The Dark Side of The Moon” je najbolji album svih vremena

24. 03. 2019 - 12:30
|
|
by udrimuski.ba/mostarski.ba
|
foto: mostarski.ba

Tako su, naime, odlučili čitaoci Classic Rock magazina u anketi koja je sprovedena na Facebooku i Twitteru.

Anketna lista sadržala je 200 albuma odabranih od strane urednika, a uz tih 200 albuma čitaoci su mogli da dodaju i svoje predloge. Od dodatih predloga najpopularniji su bili album “Close To The Edge” grupe Yes i još jedan album Pink Floyda, kultni “Animals”.

Uz Floyde, među prvih deset smjestili su se Led Zeppelin sa čak tri albuma, Beatles i AC/DC s dva, kao i Pink Floyd i Guns N’ Roses.

Za razliku od Beatlesa i Zeppelina, koji se na listi kotiraju jako dobro, Rolling Stones su pomalo podbacili, s tek dva albuma među prvih 50 i nijednim među prvih 20.

Jedini album sa ženskim vokalom koji je dospeo među 100 najboljih je “Rumours” grupe Fleetwood Mac, dok su, na primjer, Janis Joplin sa svojim “Pearl” i Patti Smith sa “Horses” bile vrlo blizu ulasku među najboljih 100.

Album “Appetite For Destruction” grupe Guns N’ Roses najnoviji je među prvih 20, a Nirvanin “Nevermind” među prvih 50, dok je “OK Computer” grupe Radiohead najmlađi među prvih 100.

Album “(What’s The Story) Morning Glory” grupe Oasis nije dospeo među prvih 100, ali je ostvario bolji rezultat od kultnih albuma, kao što su, na primer, “Blood On The Track” Boba Dilana, prvog albuma grupe The Clash ili albuma “Eliminator” grupe ZZ Top.

10 najboljih albuma svih vremena:

1. The Dark Side of The Moon – Pink Floyd

2. IV – Led Zeppelin

3. II – Led Zeppelin

4. Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band – The Beatles

5. Wish You Were Here – Pink Floyd

6. Appetite For Destruction – Guns N’ Roses

7. Back In Black – AC/DC

8. Abbey Road – The Beatles

9. Highway To Hell – AC/DC

10. Led Zeppelin – Led ZeppelinZadnje dodane

Preporučujemo