Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Avdo Avdić pozvan u Tužilaštvo BiH zbog slučaja "selefije", ali zakon kaže nešto drugo

22. 03. 2019 - 19:15
|
|
by udrimuski.ba/klix.ba
|
foto: Žurnal

Avdo Avdić, novinar portala "Žurnal" koji je razotkrio aferu u vezi s vrbovanjem selefija za obavještajni rad za potrebe Hrvatske, pozvan je u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da u svojstvu svjedoka da iskaz.

Ovu informaciju za Klix.ba potvrdio je sam Avdić kazavši da je u Tužilaštvo BiH pozvan u ponedjeljak, te da je postupajući tužilac koji mu je poslao poziv Oleg Čavka.

Treba, međutim, naglasiti da prema Članu 82. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine novinari ne mogu biti saslušani kao svjedoci.

U navedenom članu se navodi da se kao svjedok ne može biti saslušana "osoba koja bi svojim iskazom povrijedila dužnost čuvanja profesionalne tajne (vjerski službenik, odnosno ispovjednik, novinar u svrhu zaštite izvora informacija, advokat, bilježnik, liječnik, babica i dr.), osim ako je oslobođena te dužnosti posebnim propisom ili izjavom osobe u čiju je korist ustanovljeno čuvanje tajne".

"Ništa drugo nisam očekivao od Tužilaštva BiH koje nikog i nikad nije procesuiralo za slučaj 'neustavni referendum Republike Srpske'. Ništa drugo se nije moglo očekivati od Tužilaštva koje vodi Gordana Tadić koja sa ruskim ambasadorom u BiH prije petnaest dana dogovara saradnju u krivičnim predmetima. Zar se išta drugo moglo očekivati od postupajućeg tužioca Olega Čavke koji je pravosnažno disciplinski kažnjavan zbog uništavanja dokaza i krivotvorenja službenih dokumenata te institucije. Njima nije cilj da otkriju istinu. Cilj im je zaštiti paraobavještajce koji djeluju u BiH", rekao je Avdić za Klix.ba.

Podsjetimo, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić saslušan je 15. marta u Tužilaštvu BiH zbog navoda o tome da su hrvatski obavještajci i diplomate vrbovali pripadnike selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

 

 

 

 Zadnje dodane

Od 1. jula niže cijene rominga

Regionalni sporazum koji je potpisan 4. aprila u Beogradu, na snagu stupa za 15 dana, 1. jula. To znači da će građani unutar šest država zapadnog Balkana imati znatno niže cijene rominga

Preporučujemo