Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Nijaz Duraković 1991. godine: Gospodine Karadžiću, Vi niste srpski narod

21. 03. 2019 - 15:36
|
|
by udrimuski.ba / radiosarajevo.ba
|
foto: SDP Tuzla

Jučer osuđen kaznom doživotnog zatvora Radovan Karadžić je za govornicom Skupštine Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine 1991. godine nagovijestio početak krvavog rata.

Osim poruke da se "muslimani neće moći odbraniti ako bude rat" u zemlji, tadašnji lider Srpske demokratske stranke je tvrdio da Srbi ne žele bilo kakav rat.

Jednom za svagda - odgovorno tvrdim u ime Srpske demokratske zajednice koja zastupa više od 90 posto srpskog naroda u Bosni i Hercegovini da Srbi nisu za građanski rat niti za bilo kakav rat. Srbi u svojoj istoriji nikada nisu započinjali ratove, iako su ih jako često završavali, rekao je Karadžić.

Na burnoj sjednici o kojoj se raspravljalo o budućnosti Bosne i Hercegovine, osuđeni ratni zločinac je polemisao i sa rahmetli Nijazom Durakovićem. Nekadašnji član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i utemeljitelj Socijaldemokratske partije je Karadžiću poručio da se ne poistovjećuje sa srpskim narodom.

"Ja bih Radovana zamolio da meni ne stavlja u usta ono što nisam kazao. Nisam kazao da srpski narod hoće rat. Nemojte mi se služiti podvalama. Pogledajte Vaš stenogram, pa ćete vidjeti iz Vašeg izlaganja na prethodnoj skupštini su bile ne eksplicitno izrečene ratne prijetnje. Nisam optuživao niti jedan narod, niti to želim. Nemojte se identificirati sa cijelim narodom, makar ste Vi njen lider i ja to poštujem i uvažavam. Ako polemišem s Vama gospodine Karadžiću, ne optužujem srpski narod. To mi nije ni na kraj pameti. Niti mislim da ste Vi srpski narod", naglasio je Duraković.

28 godina poslije, Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda je Karadžića osudilo kaznom doživotnog zatvora...

 Zadnje dodane

Preporučujemo