Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Nijaz Duraković 1991. godine: Gospodine Karadžiću, Vi niste srpski narod

21. 03. 2019 - 15:36
|
|
by udrimuski.ba / radiosarajevo.ba
|
foto: SDP Tuzla

Jučer osuđen kaznom doživotnog zatvora Radovan Karadžić je za govornicom Skupštine Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine 1991. godine nagovijestio početak krvavog rata.

Osim poruke da se "muslimani neće moći odbraniti ako bude rat" u zemlji, tadašnji lider Srpske demokratske stranke je tvrdio da Srbi ne žele bilo kakav rat.

Jednom za svagda - odgovorno tvrdim u ime Srpske demokratske zajednice koja zastupa više od 90 posto srpskog naroda u Bosni i Hercegovini da Srbi nisu za građanski rat niti za bilo kakav rat. Srbi u svojoj istoriji nikada nisu započinjali ratove, iako su ih jako često završavali, rekao je Karadžić.

Na burnoj sjednici o kojoj se raspravljalo o budućnosti Bosne i Hercegovine, osuđeni ratni zločinac je polemisao i sa rahmetli Nijazom Durakovićem. Nekadašnji član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i utemeljitelj Socijaldemokratske partije je Karadžiću poručio da se ne poistovjećuje sa srpskim narodom.

"Ja bih Radovana zamolio da meni ne stavlja u usta ono što nisam kazao. Nisam kazao da srpski narod hoće rat. Nemojte mi se služiti podvalama. Pogledajte Vaš stenogram, pa ćete vidjeti iz Vašeg izlaganja na prethodnoj skupštini su bile ne eksplicitno izrečene ratne prijetnje. Nisam optuživao niti jedan narod, niti to želim. Nemojte se identificirati sa cijelim narodom, makar ste Vi njen lider i ja to poštujem i uvažavam. Ako polemišem s Vama gospodine Karadžiću, ne optužujem srpski narod. To mi nije ni na kraj pameti. Niti mislim da ste Vi srpski narod", naglasio je Duraković.

28 godina poslije, Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda je Karadžića osudilo kaznom doživotnog zatvora...

 Zadnje dodane

Komšić osudio terorističke napade na Šri Lanki

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je telegram saučešća predsjedniku Šri Lanke Maithripalu Sirisenu, osudivši terorističke napade koji su se dogodili na više lokacija

Preporučujemo

Potraga za nestalom Salihom Omerović i danas traje

Pripadnici FUCZ, njih 17, sa dva potražna psa i bespilotnim letjelicima (dronovima) i danas su nastavili potragu za 54-godišnjom Salihom Omerović čiji su nestanak Policijskoj stanici Srebrenica u ponedjeljak 15.4.2019. godine prijavili članovi porodice

Batko i Mirnaet Tutnjić: “Udružimo radijske signale da pomognemo ljudima“

Jutros je Djevičanska ostrva posjetio Mirnaet Tutnjić, glavni i odgovorni urednik portala Bosanci.ch i Radio studio B. Tutnjić je OTVORENOJ MREŽI uručio donaciju od 2 500 švicarskih Franaka, za liječenje Merjem Bašić. Kroz kampanju Jedan od hiljadu, Tutnjić je do sada ukupno sakupio 5 300 KM za djecu koja se liječe kroz programu OTVORENE MREŽE