Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Šetnjom u Sarajevu obilježen Svjetski dan osoba s Downovim sindromom

21. 03. 2019 - 14:29
|
|
by udrimuski.ba / AA
|
foto: AA

Šetnjom pod nazivom "Skupa u školskim klupama" u Sarajevu je obilježen Svjetski dan osoba s Downovim sindromom.

Cilj ove manifestacije je da skrene pažnju javnosti na pravo djece s invaliditetom na kvalitetno i inkluzivno obrazovanje od najranijeg predškolskog doba.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo: "I Pipi je bila drugačija ali je imala svoju priču", "Ja mogu sve, dajte mi priliku", "Moje mogućnosti, moj izbor" i "Da niko ne bude izostavljen".

Organizatori smatraju da je, kako bi se omogućilo djeci s invaliditetom da uživaju pravo na obrazovanje i sjede u istim školama i klupama sa svojim vršnjacima, važno da država i svi njeni dijelovi osiguraju neophodne uslove i sprovedu obavezno i besplatno kvalitetno inkluzivno obrazovanje u kojem sva djeca zajedno i ravnopravno stiču znanja.

Šetnjom zagovaraju da škole postanu inkluzivnije kako bi djeca sa invaliditetom stekla neophodne vještine i znanja i sve ostalo što se stiče od svojih drugara, vršnjaka, a što će ih ohrabriti da prave važne korake kojim će koračati kroz cijeli život.

"Sva djeca u 21. vijeku trebaju dobiti obrazovanje koje je usmjereno i koje ih sprema za budućnost. Pored fizički pristupačnih školskih prostora, djeci s invaliditetom je potrebno obezbijediti i pristupačan prevoz, udžbenike i radne materijale u skladu sa prilagođenim nastavnim programom, obučeno i posvećeno nastavno osoblje i podršku kao i asistivne tehnologije i alate uz čiju pomoć se njihove mogućnosti izjednačuju sa mogućnostima djece bez invaliditeta", smatraju iz Udruženja "Život sa Down sindromom Federacije Bosne i Hercegovine".

Bosna i Hercegovina se obavezala da će ovo pravo poštovati i raditi na njegovom ostvarenju, a ova šetnja je samo podsjetnik da se mora brže raditi na gradnji kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja jer su djeca budućnost države, a brzo rastu.

Dvadeset prvi mart se širom svijeta obilježava kao Svjetski dan Down sindroma. To je dan kada se slavi ljepota različitosti i inkluzija. Udruženje "Život sa Down sindromom FBiH" već 12 godina obilježava ovaj dan u Bosni i Hercegovini. Organizacija "Svjetski dan osoba s Down sindromom- WDSD" svake godine pokrene jedinstvenu poruku, za cijeli svijet. Ove godine poruka glasi "Leave no one behind".

Od 2012. godine ovaj datum je uvršten u UN-ove važne datume.

"Na ovaj dan, potvrđujemo da osobe s Down sindromom imaju pravo da u potpunosti i efektivno uživaju u svim ljudskim pravima i fundamentalnim slobodama. Neka svako od nas da svoj doprinos da bi djeca i osobe s Down sindromom u potpunosti učestvovali u razvoju i životu svojih zajednica na bazi jednakopravnosti s drugima. Hajdemo da izgradimo inkluzivno društvo otvoreno za sve", riječi su Ban Ki-moona, bivšeg generalnog sekretara UN-a, na prvoj konferenciji u UN-u posvećenoj Svjetskom danu osoba s Down sindromom.Zadnje dodane

Preporučujemo

Jelena Trivić: „U BiH je na snazi sprega medija i političara“

Jutros se u Udri Muški, telefonski uključila zastupnica PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Jelena Trivić: „Već treću sedmicu zasijedamo po jednom dnevnom redu od 46 tačaka. Sada je glavna tema izvještaj IRB-a. Investiciono-razvojna banka je dobro zamišljen projekat, za koji su počele sa se vezuju kriminalne afere