Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Mogherini: Prevelik broj osoba žrtve mržnje zbog boje kože, etničkog porijekla ili vjeroispovijesti

21. 03. 2019 - 13:23
|
|
by udrimuski.ba / AA
|
foto: AA

Prevelik broj osoba žrtve su rasnog uznemiravanja i govora mržnje zbog boje kože, etničkog porijekla ili vjeroispovijesti, a to je još uvijek prisutno u mnogim mjestima diljem svijeta pa i u Europskoj uniji, upozorila je Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost EU, javlja Anadolu Agency (AA).

Ona je to izjavila povodom obilježavanja 50. godišnjice stupanja na snagu Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije (ICERD).

Konvencija se pokazala učinkovitim instrumentom jer je dovela do toga da vlade preuzmu odgovornost prema svojim građanima i na međunarodnoj razini. Na temelju Konvencije mnoge su zemlje donijele nacionalne zakone i politike za sprečavanje i iskorjenjivanje rasne diskriminacije.

"Tako je bilo i kod nas: Europska unija i države članice uspostavile su snažno zakonodavstvo i politike. U godini 50. obljetnice stupanja na snagu Konvencije pozivamo na njezinu univerzalnu ratifikaciju, a sve zemlje koje još nisu prihvatile pojedinačne postupke podnošenja pritužbe da to učine što prije. Napredak u provedbi Konvencije ide i ruku pod ruku s provedbom globalnih obveza u okviru Programa održivog razvoja do 2030. godine", navela je Mogherini. 

Istakla je da se unutar EU nastavlja s borbom protiv svih oblika ili pojava rasne diskriminacije i mržnje te s ulaganjem maksimalnih napora u poštovanje raznolikosti.

"U našem vanjskom djelovanju i dalje surađujemo s partnerskim zemljama, predstavnicima civilnog društva, međunarodnim organizacijama kao što su Ujedinjeni narodi, Vijeće Europe, Organizacija za europsku sigurnost i suradnju te regionalnim organizacijama u cilju promicanja nediskriminacije, socijalne uključenosti i jednakosti za sve te općeg poštovanja zabrane rasne diskriminacije", naglasila je Mogherini.

Ustrajno se, navodi, podupiru mehanizmi UN-a uspostavljeni nakon Svjetske konferencije protiv rasizma 2001. te se i dalje daje najveći dobrovoljni doprinos Uredu visokog povjerenika za ljudska prava (OHCHR) koji ima važan mandat u borbi protiv rasizma i ksenofobije.

"Na regionalnoj razini surađujemo s Vijećem Europe u pogledu integracije Roma kako bismo promicali njihovo aktivno sudjelovanje u postupku donošenja odluka. Nastavit ćemo i s ulaganjima na lokalnoj razini s pomoću Europskog instrumenta za demokraciju i ljudska prava u okviru kojeg smo namijenili više od 206 milijuna eura za organizacije civilnog društva koje se bore protiv diskriminacije u svim njezinim oblicima diljem svijeta", kaže Mogherini.

Nedavno donesenim novim smjernicama EU za ljudska prava o nediskriminaciji u vanjskom djelovanju potvrđuje se, navodi, da je riječ o prioritetnom pitanju za EU te smo odlučni u tome da budemo predvodnici u pogledu nediskriminacije s pomoću naših politika i to na unutarnjoj i vanjskoj razini.

"To je politička dužnost svih institucija, ali, prije svega, to je kulturni izazov koji možemo uspješno riješiti isključivo zajedničkim naporima", zaključila je Mogherini.Zadnje dodane

Ubijena novinarka

Naoružani počinilac "došao iza ugla i neselektivno pucao na policijska vozila"

Preporučujemo

Potraga za nestalom Salihom Omerović i danas traje

Pripadnici FUCZ, njih 17, sa dva potražna psa i bespilotnim letjelicima (dronovima) i danas su nastavili potragu za 54-godišnjom Salihom Omerović čiji su nestanak Policijskoj stanici Srebrenica u ponedjeljak 15.4.2019. godine prijavili članovi porodice

Batko i Mirnaet Tutnjić: “Udružimo radijske signale da pomognemo ljudima“

Jutros je Djevičanska ostrva posjetio Mirnaet Tutnjić, glavni i odgovorni urednik portala Bosanci.ch i Radio studio B. Tutnjić je OTVORENOJ MREŽI uručio donaciju od 2 500 švicarskih Franaka, za liječenje Merjem Bašić. Kroz kampanju Jedan od hiljadu, Tutnjić je do sada ukupno sakupio 5 300 KM za djecu koja se liječe kroz programu OTVORENE MREŽE

Govornica: Rubina Čengić i Maja Gasal- Vražalica

U Govornici, emisiji Radija OTVORENA MREŽA, koju uređuje i vodi novinarka Rubina Čengić, gošća je bila bivša zastupnica u Parlamentarnoj skupštini i osnivačica Političke akademije za mlade žene, Maja Gasal- Vražalica, koja priča o procesu uspostave vlasti, o DF-u, o nacionalizmu na terenu...