Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Mogherini: Prevelik broj osoba žrtve mržnje zbog boje kože, etničkog porijekla ili vjeroispovijesti

21. 03. 2019 - 13:23
|
|
by udrimuski.ba / AA
|
foto: AA

Prevelik broj osoba žrtve su rasnog uznemiravanja i govora mržnje zbog boje kože, etničkog porijekla ili vjeroispovijesti, a to je još uvijek prisutno u mnogim mjestima diljem svijeta pa i u Europskoj uniji, upozorila je Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost EU, javlja Anadolu Agency (AA).

Ona je to izjavila povodom obilježavanja 50. godišnjice stupanja na snagu Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije (ICERD).

Konvencija se pokazala učinkovitim instrumentom jer je dovela do toga da vlade preuzmu odgovornost prema svojim građanima i na međunarodnoj razini. Na temelju Konvencije mnoge su zemlje donijele nacionalne zakone i politike za sprečavanje i iskorjenjivanje rasne diskriminacije.

"Tako je bilo i kod nas: Europska unija i države članice uspostavile su snažno zakonodavstvo i politike. U godini 50. obljetnice stupanja na snagu Konvencije pozivamo na njezinu univerzalnu ratifikaciju, a sve zemlje koje još nisu prihvatile pojedinačne postupke podnošenja pritužbe da to učine što prije. Napredak u provedbi Konvencije ide i ruku pod ruku s provedbom globalnih obveza u okviru Programa održivog razvoja do 2030. godine", navela je Mogherini. 

Istakla je da se unutar EU nastavlja s borbom protiv svih oblika ili pojava rasne diskriminacije i mržnje te s ulaganjem maksimalnih napora u poštovanje raznolikosti.

"U našem vanjskom djelovanju i dalje surađujemo s partnerskim zemljama, predstavnicima civilnog društva, međunarodnim organizacijama kao što su Ujedinjeni narodi, Vijeće Europe, Organizacija za europsku sigurnost i suradnju te regionalnim organizacijama u cilju promicanja nediskriminacije, socijalne uključenosti i jednakosti za sve te općeg poštovanja zabrane rasne diskriminacije", naglasila je Mogherini.

Ustrajno se, navodi, podupiru mehanizmi UN-a uspostavljeni nakon Svjetske konferencije protiv rasizma 2001. te se i dalje daje najveći dobrovoljni doprinos Uredu visokog povjerenika za ljudska prava (OHCHR) koji ima važan mandat u borbi protiv rasizma i ksenofobije.

"Na regionalnoj razini surađujemo s Vijećem Europe u pogledu integracije Roma kako bismo promicali njihovo aktivno sudjelovanje u postupku donošenja odluka. Nastavit ćemo i s ulaganjima na lokalnoj razini s pomoću Europskog instrumenta za demokraciju i ljudska prava u okviru kojeg smo namijenili više od 206 milijuna eura za organizacije civilnog društva koje se bore protiv diskriminacije u svim njezinim oblicima diljem svijeta", kaže Mogherini.

Nedavno donesenim novim smjernicama EU za ljudska prava o nediskriminaciji u vanjskom djelovanju potvrđuje se, navodi, da je riječ o prioritetnom pitanju za EU te smo odlučni u tome da budemo predvodnici u pogledu nediskriminacije s pomoću naših politika i to na unutarnjoj i vanjskoj razini.

"To je politička dužnost svih institucija, ali, prije svega, to je kulturni izazov koji možemo uspješno riješiti isključivo zajedničkim naporima", zaključila je Mogherini.Zadnje dodane

Preporučujemo