Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Advokatica Vasvija Vidović: Presuda će imati političke implikacije po RS

21. 03. 2019 - 13:11
|
|
by udrimuski.ba / N1
|
foto: N1

Ugledna advokatica Vasvija Vidović komentarisala je jučerašnju presudu Radovanu Karadžiću koji je osuđen na doživotni zatvor. On je pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove proglašen krivim za genocid u Srebrenici, za terorisanje stanovnika Sarajeva granatiranjem i snajperskom vatrom, za progone i ubistva Bošnjaka i Hrvata u BiH, i za uzimanje pripadnika međunarodnih snaga mira za taoce.

"Ja smatram da se radi o veoma važnoj, historijskoj presudi, obzirom da je utvrđeno da je prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen je za najteže oblike krivičnog djela ratnog zločina - za genocid u Srebrenici, ali je jako značajno da je osuđen i za zločine protiv čovječnost, četiri udružena zločinačka poduhvata", kazala je Vidović.

Kako je navela, pravosnažna presuda koja ima svoje implikacije.

"Vjerujem da su žrtve zadovoljne, izuzev žrtava Prijedora. I sama mogu reći da saučestvujem u tom žaljenju sa žrtvama obzirom da sam jako veliki dio svog rada provela dokumentujući te zločine u Prijedoru. Vidjet ćemo šta će se dešavati u slučajevima Mladić i Simatović", poručila je advokatica.

Kako je navela, po njoj, "jako je važno da je presuda Karadžiću utvrdila da je bio genocid i zločin protiv čovječnosti zbog toga što će to imati ipak političke implikacije po Republiku Srpsku".

"Mi čujemo u posljednje vrijeme sve više prijetnji iz RS, najave referenduma, pokušaja osamosteljanja. Ne možemo zanemariti da oni time prijete. Ukoliko bi se to desilo, države koje bi razmatrale priznanje jedne takve tvorevine imali bi u vidu ove činjenice. Danas kada je RS dio BIH mogu očekivati tužbe za naknade štete žrtvama koje se pominju u presudi. Žrtve imaju pravo na naknadu štete i to one žrtve koje su pomenute u presudi".

Kako je navela, tužbe se podnose nadležom sudu gdje su se desili zločini. Govoreći o ordenima koji se daju osuđenim ratnim zločincima i imenovanju institucija po tim osobama, Vidović smatra da treba donijeti propis koji bi zabranjivao upotrebu imena pravosnažno osuđenim osobama za ratni zločin, a onda pristupiti poništenju takvih naziva ili priznanja.

"Potpuno sam sigurna u to da jako mnogo ljudi, Srba, ne dijeli mišljenje da je takvim osobama trebalo dati priznanje ili ime instituciji. Ponekad ne razumijem Milorada Dodika kojeg sam srela u potpuno drugačijim uslovima, na prvoj godišnjici Dejtonskog sporazuma, koji je izražavao potpuno drugačiju politiku. Ne mogu da shvatim da jedan ozbiljan političar se može ovako ponašati. To je potpuno nerazumno, a najviše će u konačnici štetiti i tim političarima i građanima RS", kazala je Vidović.

Kao i u prvostepenoj presudi Karadžić je oslobođen krivice za genocid u opštinama Prijedor, Foča, Zvornik, Bratunac, Ključ, Sanski Most i Vlasenica 1992. godine. Obrazlažući presudu, predsjedavajući sudija Vagn Joensen, (Jensen) naveo je da kazna od 40 godina podcjenjuje "težinu Karadžićeve odgovornosti i njegovu ključnu ulogu u najstrašnijim zločinima počinjenim tokom sukoba u BiH".Zadnje dodane

Ovogodišnji rod višnje u nekoliko voćnjaka skoro je prepolovljen

Imam otkupljivača koji će na kraju sezone branja utvrditi konačnu cijenu. Otkupna cijena višnje ne mijenja se, praktično, od 1985. godine. Uglavnom se otkupna cijena vrtjela oko marke po kilogramu. Problem predstavlja i nedostatak radne snage. Berača treba platiti od 40 do 50 KM - kaže Radić

Preporučujemo