Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Svjetski dan šuma: Ekolozi traže da se zaštiti šumsko bogatstvo BiH

21. 03. 2019 - 10:37
|
|
by udrimuski.ba / Fena
|
foto: ilustracija

Na šumske ekosisteme ne može se gledati samo kao na izvor drvne sirovine, već ih moramo posmatrati kao resurs neophodan za život u najširem smislu te riječi, apeluju iz Centra za životnu sredinu povodom Svjetskog dana šuma.

Danas je, ukazuju, šumama pokriveno tek oko 30 posto ukupne površine Zemlje, a godišnje nestane 16.000.000 hektara šume.

Bosna i Hercegovina je šumovita zemlja gdje se šume i šumska zemljišta prostiru na površini od oko 58 odsto površine. Bogatstva prirodnih šuma i prašuma u BiH su značajna sa aspekta ostvarivanja spektra ekosistemskih funkcija šuma i treba raditi na njihovoj zaštiti i očuvanju.

Najveća prijetnja našim šumama pored klimatskih promjena je i očuvanje šuma pod pritiskom tržišne ekonomije i infrastrukturnih projekata.

Također u BiH je prisutna opasnost od prekomjernog korištenja drvne sirovine za dobijanje energije i to primarno toplotne - ističe Aleksandra Anja Dragomirović iz banjalučkog Centra za životnu sredinu.

Aktuelni globalni problem je pitanje korištenja biomase za potrebe dobijanja energije.

Trenutno 46 posto obnovljive energije u Evropskoj uniji dolazi od drvne biomase.

Uprkos ideji o drvetu kao obnovljivom energentu korištenje drveta pokazuje i svoje manjkavosti.

"Korištenje drvne biomase nije neutralno sa aspekta emisije gasova staklene bašte jer ono oslobađa ugljen dioksid, a sječama za potrebe dobijanja energenta se redukuje količina ugljeničnih gasova koje bi šuma kao trajna kategorija skladištila iz atmosfere. Uzgoj šume za potrebe biomase (planteže) negativno utiče na biodiverzitet, kvalitet voda i zemljišta jer šumska plantaža nije prirodna šuma sa svim svojim ekosistemskim funkcijama", navodi se u saopćenju iz Centra za životnu sredinu.

Šume su, ističu, najsloženiji kopneni ekosistemi koji pružaju čitav spektar koristi. Šuma apsorbuje ugljen dioksid, a ispušta kiseonik; vrši filtraciju vode; učestvuje u produkciji i očuvanju kvaliteta zemljišta, a u šumskim ekosistemima nalaze se mnogi otkriveni i neotkriveni organizmi, važni za ukupnu ravnotežu živog svijeta pa time i opstanak čovjeka. Pored svega navedenog važna je i sociološka uloga šume i nebrojeno puta su dokazni povoljni uticaji šuma na psihofizičko zdravlje ljudi.

Dok je prvi dan proljeća, 21. mart posvećen šumama, dan poslije, 22. mart obilježava se kao Svjetski dan voda. O zaštiti šumskih ekosistema i vodnih resursa važno je govoriti i brinuti uvijek, a ne samo danas i sutra.

"Voda i šuma znače život i opstanak planete i čovječanstva. Potrudimo se da radimo na njihovom očuvanju i unapređenju", naglašavaju iz Centra za životnu sredinu.Zadnje dodane

Da li se psi smiju?

Pokazivanje zuba je samo jedan od načina na koji psi koriste "govor tijela" u komunikaciji sa okruženjem. Često je to znak upozorenja i agresije, ali da li se oni zaista tako i smiju?

Pištolj kojim se ubio Van Gogh na aukciji

Pištolj, za koji se vjeruje da se njime ubio jedan od najslavnijih umjetnika svih vremena Vincent van Gogh, bit će 19. juna ponuđen na aukciji u pariškoj aukcijskoj kući Auction Art

Preporučujemo

Potraga za nestalom Salihom Omerović i danas traje

Pripadnici FUCZ, njih 17, sa dva potražna psa i bespilotnim letjelicima (dronovima) i danas su nastavili potragu za 54-godišnjom Salihom Omerović čiji su nestanak Policijskoj stanici Srebrenica u ponedjeljak 15.4.2019. godine prijavili članovi porodice

Batko i Mirnaet Tutnjić: “Udružimo radijske signale da pomognemo ljudima“

Jutros je Djevičanska ostrva posjetio Mirnaet Tutnjić, glavni i odgovorni urednik portala Bosanci.ch i Radio studio B. Tutnjić je OTVORENOJ MREŽI uručio donaciju od 2 500 švicarskih Franaka, za liječenje Merjem Bašić. Kroz kampanju Jedan od hiljadu, Tutnjić je do sada ukupno sakupio 5 300 KM za djecu koja se liječe kroz programu OTVORENE MREŽE