Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

U Travniku će biti napravljena najveća porcija ćevapa u BiH

19. 03. 2019 - 15:17
|
|
by udrimuski.ba / Fena
|
foto: ilustracija

U povodu obilježavanja Dana opštine, u Travniku će u četvrtak, 21. marta, biti napravljena najveća porcije ćevapa u BiH te održan okrugli stol "Brendiranje travničkog ćevapa u okviru brendiranja tradicionalne kuhinje BiH".

Kako su naveli organizatori, to će biti prilika da se u Travniku sastanu eminentni stručnjaci iz oblasti kulinarstva i turizma, ali i da se iz kulturološke perspektive sagleda sva problematika vezana za ovo jedinstveno jelo.

"Bosna i Hercegovina je prepoznatljiva u svijetu po mnogo čemu, ali kada spomenemo tradicionalna jela, malo ima onih koji odmah ne pomisle na ćevape. Međutim, jedno od najvažnijih tradicionalnih jela nismo službeno zaštitili. Za razliku od BiH, to su uradili Hrvatska i Slovenija te zasebno brendirali bosanske ćevape i uvrstili ih u gastronomsku ponudu", kazala je marketing menadžer ćevabdžinice "Hari" u Travniku Aldijana Dizdar.

Dodala je kako bh. ćevapi često osvajaju visoke pozicije na svjetskim top listama najboljih jela, a već nekoliko puta su nominovani na listi najboljih jela internetske stranice "TasteAtlas-World food atlas".

"Prednosti zaštite autohtonih proizvoda su brojne te su značajno marketinško sredstvo, s obzirom na to da geografske oznake donose vrijednost proizvodu koji tako postaje konkurentniji na tržištu. Stoga je krajnje vrijeme da neke od autohtonih bh. proizvoda i specijaliteta, poput ćevapa, brendiramo, kako ih ne bi zbog neposjedovanja zaštitne oznake, zaštitio neko drugi", naglasila je Dizdar.

Na okruglom stolu, koji će biti održan u ćevabdžinici "Hari", učestvovaće predsjednik Udruženja kuhara BiH Nermin Hodžić, predsjednik Turističke zajednice SBŽ-a Enes Kujundžić, te predsjednica BZK "Preporod" Travnik Amra Čampara-Lolić, a uslijediće svečano prikazivanje najveće porcije ćevapa u BiH.

"Naši ćevapi su na svjetskim top listama, a drugi nam ih prisvajaju. Stoga smo odlučili ove aktivnosti upriličiti baš na prvi dan proljeća, na dan kada se i priroda budi te je vrijeme da se i mi probudimo i konačno zaštitimo ono što je naše", kazala je Dizdar.

Svi zainteresirani pozvani su da dođu u Travnik i uživaju u jedinstvenim okusu i mirisu travničkih ćevapa.

TAGOVI:



Zadnje dodane

Milovan Đilas o Savi Kovačeviću

Na mom putu za Gornje Polje, na kamenom planinskom prevoju, sučelili smo se sa grupom naoružanih ljudi, koju tek posle tri-četiri sekunde prepoznamo kao partizane. Napred je išao pokrupan brkajlija, s kapom od lisičine, u čizmama artiljerca i isprepasan kaišima. – Je si li ti Đilas? – upitao me, a kad mu potvrdih, on se obradovano nasmeja. – Ja sam Sava Kovačević! – oberučke me zagrli i poljubi u oba obraza – kao i ja njega

Preporučujemo

Inzko: Treba nam manje oružja

U Sarajevu je danas nastavljen dvodnevni sastanak političkih direktora zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira /PIK/ na kojem će biti razmotrena trenutna situacija u BiH