Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

DAMIR PILIĆ U ZAGREBU: O duhovima prošlosti i povratku fašizma

19. 03. 2019 - 14:04
|
|
by udrimuski.ba/lupiga.com
|
foto: lupiga.com

„Damir Pilić kombinujući nekoliko različitih narativnih tokova donosi pred čitaoca roman koji u svojoj osnovi postavlja pitanja koja se nerado postavljaju u ovdašnjoj književnosti. Ali ne na način da ih simplificira i svodi na ispovjedno, već se dobro osmišljenim okvirom priče nastoji dokučiti i nešto više od žurnalističkog prikazivanja poznatih datosti“, napisao je u kolovozu prošle godine Lupigin suradnik Đorđe Krajišnik, u prikazu romana „Kao da je sve normalno“, zaključujući kako taj roman otvara mogućnost da se o Sarajevu i Bosni i Hercegovini, njihovoj istorijskoj složenosti i ranama govori na drugačiji i literarniji način.

Upravo je ovaj Pilićev roman povod za opsežan razgovor u Booksi. Moderirat će ga jedna od osnivačica kluba, Miljenka Buljević, a uz Pilića će o romanu govoriti i pjesnik Marko Tomaš te sarajevski urednik i književni kritičar, Matija Bošnjak.

Kao da je sve normalno

Kao da je sve normalno
Naslovnica Pilićevog romana (FOTO: Sandorf)

U najavi događaja na internetskim stranicama Bookse, stoji kako se Pilić u svom spisateljskom radu, kako onom znanstveno-publicističkom tako i književnom, „dugo bavio gubitnicima, delikventima, narkomanima i samoubojicama uglavnom vezanim za njegovu rodnu Dalmaciju“. Odmah ćemo se sjetiti njegovog romana „Splitting: kako sam tražio Srbe po gradu“ gdje na dojmljiv način upozorava na pogubnu moć generalizacije i nacionalističkih strasti. 

Iz Bookse navode i kako su Pilićeve dvije posljednje knjige, publicistička studija „Marx nije mrtav“ i spomenuti roman „Kao da je sve normalno“ ipak tematski bliže njegovom novinarskom interesu za povijesno-političke teme i njihovom sagledavanju u kontekstu suvremene hrvatske stvarnosti. 

„Razgovarat ćemo o duhu Bosne i Hercegovine i duhovima prošlosti, povratku fašizma, Europi pod najezdom kršćanske rekonkviste, novinarstvu i cenzuri, nogometu, hororu, romantici i povezanošću svega navedenog s odgajanjem djece u Hrvatskoj“, najavljuju iz Bookse, a Lupiga vas poziva da ne propustite ovo gostovanje. 

Mi ćemo dodati da Pilić nije samo dobar književnik, nego je i vrstan novinar, koji danas radi u Slobodnoj Dalmaciji. Oni s malo boljim pamćenjem zasigurno će se sjetiti i skandala kada je u spomenutim novinama Pilić doživio vrlo grubu cenzuru. 

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo

Potraga za nestalom Salihom Omerović i danas traje

Pripadnici FUCZ, njih 17, sa dva potražna psa i bespilotnim letjelicima (dronovima) i danas su nastavili potragu za 54-godišnjom Salihom Omerović čiji su nestanak Policijskoj stanici Srebrenica u ponedjeljak 15.4.2019. godine prijavili članovi porodice

Batko i Mirnaet Tutnjić: “Udružimo radijske signale da pomognemo ljudima“

Jutros je Djevičanska ostrva posjetio Mirnaet Tutnjić, glavni i odgovorni urednik portala Bosanci.ch i Radio studio B. Tutnjić je OTVORENOJ MREŽI uručio donaciju od 2 500 švicarskih Franaka, za liječenje Merjem Bašić. Kroz kampanju Jedan od hiljadu, Tutnjić je do sada ukupno sakupio 5 300 KM za djecu koja se liječe kroz programu OTVORENE MREŽE