Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Kako se Beč bori sa posljedicama klimatskih promjena

19. 03. 2019 - 13:20
|
|
by udrimuski.ba / N1
|
foto: Ured Grada Beča u inostranstvu

U posljednjih nekoliko godina, u Beču je zabilježeno skoro dvostruko više smrtnih slučajeva od posljedica toplotnog udara od broja smrtno stradalih u saobraćajnoj nesreći. Samo 2018. godine u Beču je bilo čak 41 tropskih noći sa temperaturama iznad 20 stepeni.

Zbog ugrijanog asfalta, betona i usijanih krovova, temperatura u glavnom gradu Austrije u ljetnim mjesecima zna da bude i 12 stepeni viša od temperature u ruralnim sredinama jer dolazi do efekta takozvanog toplotnog otoka.

Toplotni otoci nastaju kada zgrade i ceste zamjene zelene površine. Obzirom da su građene od materijala sa drugačijim svojstvima od okolnog područja, ti materijali nemaju dobru sposobnost refleksije, tj. apsorbiraju više toplote, te se ona na taj način zadržava i zagrijava površinu.

Bečki se stručnjaci protiv vrućina u gradskim područjima već godinama bore ozelenjavanjem dvorišta, krovova i fasada. Stambene površine na ovaj načinu nisu izložene direktnom suncu i listovi biljaka prilikom fotosinteze isparavaju vodu.

Također je planirano pored 850 postojećih gradskih parkova izgraditi još zelenih površina ukupne veličine od 13 hektara. U gradu postoji i 480.000 drveća i svake godine se zasadi 3.000 novih. Jedan od načina rashlađivanja su i besplatne plaže za kupanje dužine 60 kilometara.

bec2
 

TAGOVI:Zadnje dodane

Uhapšeno sedam osoba za napade u Šri Lanki

Najmanje sedam ljudi uhapšeno je u vezi s napadima u Šri Lanki, u kojima je, prema posljednjim podacima, poginulo 190 ljudi, rekao je ministar za ekonomske reforme Harša de Silva

Preporučujemo

Potraga za nestalom Salihom Omerović i danas traje

Pripadnici FUCZ, njih 17, sa dva potražna psa i bespilotnim letjelicima (dronovima) i danas su nastavili potragu za 54-godišnjom Salihom Omerović čiji su nestanak Policijskoj stanici Srebrenica u ponedjeljak 15.4.2019. godine prijavili članovi porodice

Batko i Mirnaet Tutnjić: “Udružimo radijske signale da pomognemo ljudima“

Jutros je Djevičanska ostrva posjetio Mirnaet Tutnjić, glavni i odgovorni urednik portala Bosanci.ch i Radio studio B. Tutnjić je OTVORENOJ MREŽI uručio donaciju od 2 500 švicarskih Franaka, za liječenje Merjem Bašić. Kroz kampanju Jedan od hiljadu, Tutnjić je do sada ukupno sakupio 5 300 KM za djecu koja se liječe kroz programu OTVORENE MREŽE