Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

EU jednoglasno usvojila mjere u slučaju scenarija Brexita bez sporazuma

19. 03. 2019 - 12:12
|
|
by udrimuski.ba / Agencije
|
foto: ilustracija

Evropsko vijeće usvojilo je danas niz zakonodavnih akata kao dio priprema za nepredviđene situacije u slučaju scenarija Brexit bez sporazuma.

U saopćenju koje je objavljeno na internet-stranici Evropskog vijeća navodi se kako je cilj usvojenih akata da se ograniči najveća šteta koju može prouzrokovati neuredan Brexit.

Među usvojenim mjerama nalazi se pravni akt kojim je predviđeno osiguranje socijalnih prava građana EU u Velikoj Britaniji i Britanaca u članicama EU, koji su uživali u slobodnom kretanju prije Brexita.

Evropska unija želi osigurati da mladi ljudi koji su dio programa "Erasmus plus" završe svoje studije i nastave dobivati relevantna novčana sredstva ili grantove u slučaju Brexita bez postignutog sporazuma.

Nove mjere pomoći će i smanjenju utjecaja Brexita bez sporazuma u ribolovu, saobraćaju i izvozu robe koji može koristiti i civilni i vojni sektor.

Iz vijeća ističu kako su ove mjere privremene, ograničene i da ih je EU jednoglasno usvojila.

 Zadnje dodane

U Notre Dameu prva misa poslije požara

U pariskoj katedrali Notre Dame danas je održana prva misa poslije požara 15. aprila, kada su u požaru tokom rekonstrukcije izgorjeli krov i dekorativna "strijela" na njemu

Preporučujemo