Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

23. Festival komedije "SMIJEH JE LIJEK"

19. 03. 2019 - 11:52
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: centarkulture.ba

 Za njega kažu da je najbolji lijek i najbolje sredstvo protiv problema u životu. Besplatan je, dostupan svima, uvijek i svugdje. Smijeh je taj koji ne treba da bude samo odraz raspoloženja nego visoko učinkovit lijek i sredstvo za ostvarenje vlastite sreće i uspjeha. 

Humor je fenomen kojeg su mnogi pokušali da definišu, ali uglavnom bezuspješno. Gabrijel Laub u svojoj knjizi Umjetnost smijeha, u ovoj činjenici ne vidi  veliki problem. “Ovo neznanje nije nikakva sramota... humor spada u one načelne stvari u životu koje ne mogu da se definišu”. Humor je snažan emocionalni lijek koji smanjuje stres, pomaže nam nositi se sa agresivnošću i ljutnjom. Humor nam pomaže i premostiti osjećaj samoće jer nas veže sa drugim. Smijeh mijenja ponašanje, osobe koje se puno smiju puno više komuniciraju, verbalno i neverbalno sa okolinom, a također povećava razinu energije u organizmu. 

JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, i ove godine organizovati će  Festival komedije “SMIJEH JE LIJEK“. Želja nam je da na ovim  23. susretima okupimo na jednom mjestu komedije iz BiH i regiona i podarimo našim sugrađanima smijeha koji nam je tako potreban u svakodnevnici.

Program ovogodišnjeg festivala: 

01.04.2019.-“ĆIRO”-Tarik Filipović  - 20 SATI

   

Nogomet, kao nijedan drugi sport, izaziva buru reakcija, o njemu se polemizira, obožava ga se i napada. Stadioni, navijanja, reprezentacije, svjetska, europska prvenstva, sve to toliko obilježava svakodnevicu da se ti važni datumi gotovo mogu upisivati u kalendar kao državni praznici. Euforija je do vrhunca, stoga se tema ove monodrame nametnula sama. No, osim nogometa u širem smislu, ovdje je u središtu pažnje nešto mnogo zanimljivije. Osoba, karakter, jedna nogometna ikona, koja uz svoje ime veže više asocijacija i anegdota nego bilo koja druga urbana legenda. Što je Ćiro Blažević predstavljao za Tarika kroz njegovo sazrijevanje, kao čovjeka i kao strastvenog nogometnog navijača? Na koji je način ličnost Ćire Blaževića inspirirala Tarika Filipovića nakon dugogodišnjeg prijateljstva, vidjet ćemo kroz ovu duhovitu, ali i dirljivu monodramu. Osebujan i neponovljiv nogometni trener svih trenera, kako su ga prozvali na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. Njegove se rečenice citiraju dan danas, njegovo slavno “sine moj”  dalo mu je neizbrisiv osobni pečat, kao i njegova neposrednost, ali i ekscentričnost.
Cijena ulaznice 15 KM.              

02.04.2019.-“LIJEVO DESNO GLUMAC”-Zijah Sokolović  - 20 SATI

   

“LIJEVO DESNO GLUMAC”: program kao predstava, predavanje, team building, radionica.

DUHOVITO, FILOZOFSKI, KABARETSKI. KAKO SHVATITI DA STE 'GLUMCI U SVOM TEATRU' I KAKO BITI UMJETNIK U SVOM ŽIVOTU!
Zijah A. Sokolović: Ambasador dobre volje UNDP-a za toleranciju i nenasilje; osnivač Thearta, Salzburg - Zagreb, dobitnik Zlatnog vijenca Evropske Unije, kao najbolji i najkvalitetniji EU projekt u edukaciji djece. Bio profesor glume na Bruckner univerzitetu u Linzu i gostujući profesor na doktorskim studijama Akademije Umjetnosti u Beogradu.

Za 50 godina glumačkog života dobitnik 76 nagrada za svoj umjetnički rad. Svaka “data okolnost” pripada nekoj “prvoj dramskoj radnji”. Svaka “prva dramska radnja” ima svog režisera i pisca. Da li naš “život” kao “prvu dramsku radnju” razumijemo objektivno ili subjektivno u “datim okolnostima”? Da li u svakodnevnom životu “prvih dramskih radnji” i mi možemo biti i postati umjetnici? Zašto nam se događa tekst “nemam vremena” ili “ako budem imao vremena” ili “ako nađem vremena”?
Cijena ulaznice 15 KM               

03.04.2019.-“BOSANSKI LONAC”-Alternativna grupa”RAJVOSA” - 20 SAT               

U produkciji teatarskih projekata Javne ustanove Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo;Teatar komedije “Rajvosa”, sarajevskoj publici predstaviti će se sa novom adaptacijom predstave ”BOSANSKI LONAC”, po motivima teksta ”PROGNANICI” Hasana Džafića, istaknutog bosanskohercegovačkog dramaturga više puta nagrađivanog za komediografska i scenaristička ostvarenja. 

Riječ je o komediji koja na duhovit i zabavan način govori o sukobu novog i starog, starosjediocima i pridošlicama, odnosu grada i sela, političkim igrama…
U predstavi igraju Amina Begović, Bakir Kumrić, Senka Oruč, Mirsad Imamović, Jasminka Božuta Požek, Aldin Tucić i Edin Drljević. Obnovu predstave uradio je Riad Ljutović, adaptaciju teksta Edin Drljević, dok su muzičke numere preuzete od muzičkog sastava Dubioza kolektiv. 
Predstava je urađena pod pokroviteljstvom Općine Centar Sarajevo, uz podršku   Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i Općine Stari Grad.
Cijena ulaznice 10 KM.

04.05.2019.-“JEL’ TRAŽITE SOBU”-Narodno pozorište Tuzla   -  20 SATI

                                                                                             
Predstava "Je l' tražite sobu?" autorski je projekat Melihe Fakić. Riječ je o tragikomediji u kojoj se prepliću životi običnih ljudi. Prisutnost bosanskog humora, sukob generacija, satira i pregršt zanimljivih preokreta svojevrsna su i emotivna obilježja ove predstave. Na sceni su Meliha Fakić, koja igra teta Diku, i Siniša Udovič

                                                                                             542781163917301980472778753177550072578048nZadnje dodane

Milovan Đilas o Savi Kovačeviću

Na mom putu za Gornje Polje, na kamenom planinskom prevoju, sučelili smo se sa grupom naoružanih ljudi, koju tek posle tri-četiri sekunde prepoznamo kao partizane. Napred je išao pokrupan brkajlija, s kapom od lisičine, u čizmama artiljerca i isprepasan kaišima. – Je si li ti Đilas? – upitao me, a kad mu potvrdih, on se obradovano nasmeja. – Ja sam Sava Kovačević! – oberučke me zagrli i poljubi u oba obraza – kao i ja njega

Izložba 'Leonardo da Vinči. Čovjek je model svijeta' u Veneciji

Jedan od događaja, kojima se širom Italije obilježava 500 godina od smrti Leonarda da Vinčija, jeste i izložba "Leonardo da Vinči. Čovjek je model svijeta" u Galeriji Akademije lijepih umjetnosti u Veneciji, koja čuva njegovo remek djelo "Vetruvijev čovjek"

Preporučujemo