Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Historičar Husnija Kamberović: Presudom poručiti da Karadžić ne može biti idol

19. 03. 2019 - 10:17
|
|
by udrimuski.ba / Fena
|
foto: agencije

Predsjednik Udruženja za modernu historiju i profesor na Odsjeku za historiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Husnija Kamberović je izjavio Feni da je teško sa sigurnošću prognozirati kakvu će odluku donijeti Mehanizam za međunarodne kaznene sudove, ali misli da je tokom suđenja izvedeno dovoljno dokaza koji su i opredijelili Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) da 2016. Radovana Karadžića osudi na 40 godina zatvora, i to za svaki od zločina za koji je optužen, uključujući i zločin genocida.

Znamo da je došlo do izmjene Sudskog vijeća, što je samo po sebi već presedan, a uveliko se spekulira o protiscima na Sud, što sve može izazivati određen strah kada je u pitanju konačna odluka. Ipak, vjerujem da će Sudsko vijeće potvrditi ranije izrečenu presudu, te da neće biti značajnijih izmjena. Odbrana će, naravno, biti nezadovoljna takvom presudom, kao i Tužiteljstvo, koje je tražilo da se i zločini počinjeni u Bratuncu, Foči, Ključu, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku karakteriziraju kao zločini gencida,  kazao je Kamberović.

Dodao je kako misli da je važno da ostane presuda za genocid, pa makar i samo za Srebrenicu, te da je i 40 godina zatvora, kada je Karadžić u pitanju, jednako kao i doživotna kazna.

Kamberović navodi "da će Sud time još jedanput poslati poruku da se zločin nikako ne isplati, te da Karadžić ne može nikome biti idol."

Mislim da nakon potvrđivanja presude Karadžiću, a i Mladiću, možemo podvući crtu na sudske procese, istinski se suočiti s počinjenim zločinima, a potom nastaviti graditi život i odnose, ne samo u Bosni i Hercegovini nego i odnose između Bosne i Hercegovine i Srbije, zaključio je Kamberović.

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove će, kako je najavljeno, sutra, 20. marta u Hagu izreći drugostepenu presudu Radovanu Karadžiću.

Prvostepenom presudom Pretresnog vijeća iz 2016. godine Karadžić je proglašen krivim po 10 tačaka optužnice, uključujući i genocid na području Srebrenice, i osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 40 godina.

Oslobođen je odgovornosti po prvoj točki optužnice koja ga je teretila za genocid u sedam opština - Bratuncu, Ključu, Foči, Prijedoru, Sanskom Mostu,Vlasenici i Zvorniku.

 Zadnje dodane

Komšić osudio terorističke napade na Šri Lanki

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je telegram saučešća predsjedniku Šri Lanke Maithripalu Sirisenu, osudivši terorističke napade koji su se dogodili na više lokacija

Preporučujemo

Potraga za nestalom Salihom Omerović i danas traje

Pripadnici FUCZ, njih 17, sa dva potražna psa i bespilotnim letjelicima (dronovima) i danas su nastavili potragu za 54-godišnjom Salihom Omerović čiji su nestanak Policijskoj stanici Srebrenica u ponedjeljak 15.4.2019. godine prijavili članovi porodice

Batko i Mirnaet Tutnjić: “Udružimo radijske signale da pomognemo ljudima“

Jutros je Djevičanska ostrva posjetio Mirnaet Tutnjić, glavni i odgovorni urednik portala Bosanci.ch i Radio studio B. Tutnjić je OTVORENOJ MREŽI uručio donaciju od 2 500 švicarskih Franaka, za liječenje Merjem Bašić. Kroz kampanju Jedan od hiljadu, Tutnjić je do sada ukupno sakupio 5 300 KM za djecu koja se liječe kroz programu OTVORENE MREŽE