Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Komšić: Neću podržati izbor predsjedavajućeg VM bez Godišnjeg plana i NATO-a

19. 03. 2019 - 10:07
|
|
by udrimuski.ba / radiosarajevo.ba
|
foto: agencije

Predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) Dragan Čović usaglasili su na sinoćnjem sastanku u zgradi Predsjedništva BiH principe za formiranje državne vlasti za naredni mandat.

Usaglašeni dokument sadrži deset principa u okviru kojih će se kretati funkcioniranje vlasti u naredne četiri godine.

Međutim, upitan da li je u navedenoj izjavi NATO put BiH, Dodik je odgovorio negativno kazavši da to on neće prihvatiti, jer postoji rezolucija Narodne skupštine Republike Srpske. NATO je, kaže, samo želja SDA.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić još je početkom godine izrekao svojevrstan uslov za podršku novom mandataru Vijeća ministara Zoranu Tegeltiji.

Nakon sinoćnjeg dogovora pitali smo ga da li je, prema njemu, ovo prihvatljiv put i može li se formirati državna vlada na ovim osnovama.

"Po meni, ne može. Riječ je o poštivanju zakona, konkretno Zakona o odbrani. Ja neću podržati izbor predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH bez slanja Godišnjeg akcionog plana NATO (MAP)", kazao je Željko Komšić za Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, ministri vanjskih poslova zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza su na sastanku u Bruxellesu 5. decembra 2018. donijeli odluku da se Bosni i Hercegovini odobri da podnese prvi Godišnji nacionalni program (ANP) iz Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP).

Ovom odlukom NATO je odobrio aktivaciju MAP-a. Sada su na potezu vlasti u Bosni i Hercegovini, koje trebaju odgovoriti na ponudu NATO-a. Početak primjene MAP-a za Bosnu i Hercegovinu predstavlja ulazak u završnu fazu pristupanja Alijansi. MAP se provodi kroz više godišnjih ciklusa koji se realizuju provedbom Godišnjeg nacionalnog programa. Riječ je o listi aktivnosti koje moraju biti usaglašene između BiH i NATO-a. Godišnji nacionalni plan je uvjet za aktiviranje MAP-a.

 Zadnje dodane

Komšić osudio terorističke napade na Šri Lanki

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je telegram saučešća predsjedniku Šri Lanke Maithripalu Sirisenu, osudivši terorističke napade koji su se dogodili na više lokacija

Preporučujemo

Potraga za nestalom Salihom Omerović i danas traje

Pripadnici FUCZ, njih 17, sa dva potražna psa i bespilotnim letjelicima (dronovima) i danas su nastavili potragu za 54-godišnjom Salihom Omerović čiji su nestanak Policijskoj stanici Srebrenica u ponedjeljak 15.4.2019. godine prijavili članovi porodice

Batko i Mirnaet Tutnjić: “Udružimo radijske signale da pomognemo ljudima“

Jutros je Djevičanska ostrva posjetio Mirnaet Tutnjić, glavni i odgovorni urednik portala Bosanci.ch i Radio studio B. Tutnjić je OTVORENOJ MREŽI uručio donaciju od 2 500 švicarskih Franaka, za liječenje Merjem Bašić. Kroz kampanju Jedan od hiljadu, Tutnjić je do sada ukupno sakupio 5 300 KM za djecu koja se liječe kroz programu OTVORENE MREŽE