Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Komšić: Neću podržati izbor predsjedavajućeg VM bez Godišnjeg plana i NATO-a

19. 03. 2019 - 10:07
|
|
by udrimuski.ba / radiosarajevo.ba
|
foto: agencije

Predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) Dragan Čović usaglasili su na sinoćnjem sastanku u zgradi Predsjedništva BiH principe za formiranje državne vlasti za naredni mandat.

Usaglašeni dokument sadrži deset principa u okviru kojih će se kretati funkcioniranje vlasti u naredne četiri godine.

Međutim, upitan da li je u navedenoj izjavi NATO put BiH, Dodik je odgovorio negativno kazavši da to on neće prihvatiti, jer postoji rezolucija Narodne skupštine Republike Srpske. NATO je, kaže, samo želja SDA.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić još je početkom godine izrekao svojevrstan uslov za podršku novom mandataru Vijeća ministara Zoranu Tegeltiji.

Nakon sinoćnjeg dogovora pitali smo ga da li je, prema njemu, ovo prihvatljiv put i može li se formirati državna vlada na ovim osnovama.

"Po meni, ne može. Riječ je o poštivanju zakona, konkretno Zakona o odbrani. Ja neću podržati izbor predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH bez slanja Godišnjeg akcionog plana NATO (MAP)", kazao je Željko Komšić za Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, ministri vanjskih poslova zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza su na sastanku u Bruxellesu 5. decembra 2018. donijeli odluku da se Bosni i Hercegovini odobri da podnese prvi Godišnji nacionalni program (ANP) iz Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP).

Ovom odlukom NATO je odobrio aktivaciju MAP-a. Sada su na potezu vlasti u Bosni i Hercegovini, koje trebaju odgovoriti na ponudu NATO-a. Početak primjene MAP-a za Bosnu i Hercegovinu predstavlja ulazak u završnu fazu pristupanja Alijansi. MAP se provodi kroz više godišnjih ciklusa koji se realizuju provedbom Godišnjeg nacionalnog programa. Riječ je o listi aktivnosti koje moraju biti usaglašene između BiH i NATO-a. Godišnji nacionalni plan je uvjet za aktiviranje MAP-a.

 Zadnje dodane

Ovogodišnji rod višnje u nekoliko voćnjaka skoro je prepolovljen

Imam otkupljivača koji će na kraju sezone branja utvrditi konačnu cijenu. Otkupna cijena višnje ne mijenja se, praktično, od 1985. godine. Uglavnom se otkupna cijena vrtjela oko marke po kilogramu. Problem predstavlja i nedostatak radne snage. Berača treba platiti od 40 do 50 KM - kaže Radić

Preporučujemo