Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Maloljetnik koji je napao senatora donira novac žrtvama napadu u Christchurchu

19. 03. 2019 - 09:19
|
|
by udrimuski.ba / AA
|
foto: prtscr / video

Will Connolly, tinejdžer koji je jajetom u glavu pogodio australskog senator Frasera Anninga, zbog izjave u kojoj je okrivio muslimane za teroristički napad na Novom Zelandu, saopćio je da će većinu humanitarne pomoći koja mu je prikupljena podijeliti žrtvama napada u Christchurchu.

Najmanje 50 vjernika ubijeno je u terorističkom napadu koji se u petak dogodio za vrijeme klanjanja džuma-namaza u dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurchu.

Australski senator Anning u obraćanju medijima pokušao je amnestirati teroristu i krivicu za napad pripisati muslimanima i imigracijskim programima koji im dozvoljavaju ulazak u zemlju. U tom trenutku s leđa mu je prišao i jajetom u glavu pogodio 17-godišnji Connolly. Senatorove pristalice su oborile dječaka na tlo i udarale ga.

List "New Zealand Herald" pokrenuo je internet kampanju "GoFundMe" kako bi prikupili novac za pravnu odbranu dječaka koji je napadom jajetom protestirao zbog senatorove izjave.

Inicijatori kampanje su saopćili da Connolly, sada poznat i kao "Dječak jaje", insistira da se većina prikupljenog novca pošalje porodicama stradalih u Christchurchu.

Do sada su u kampanji prikupljene 42.000 američkih dolara, a kampanja i dalje traje.

Connolly je nakon napada na senatora saslušan u policiji i pušten na slobodu.

"Bio je to trenutak u kojem sam bio ponosan što sam čovjek. Želim da znate da muslimani nisu teroristi i da terorizam nema vjeru. Svi koji misle da su muslimani teroristi su prazne glave poput Anninga. Hvala svima na podršci, čujem da ste mi dali i nadimak 'Dječak jaje'", napisao je Connolly na Twitteru.

Connollyjeva reakcija naišla je na odobravanje u široj javnosti, a među komentarima na njegovu poruku piše "Hvala, kralju", "Superheroj", i "Hvala ti, predstavljaš cijelu Australiju".

TAGOVI:Zadnje dodane

Uhapšeno sedam osoba za napade u Šri Lanki

Najmanje sedam ljudi uhapšeno je u vezi s napadima u Šri Lanki, u kojima je, prema posljednjim podacima, poginulo 190 ljudi, rekao je ministar za ekonomske reforme Harša de Silva

Preporučujemo

Potraga za nestalom Salihom Omerović i danas traje

Pripadnici FUCZ, njih 17, sa dva potražna psa i bespilotnim letjelicima (dronovima) i danas su nastavili potragu za 54-godišnjom Salihom Omerović čiji su nestanak Policijskoj stanici Srebrenica u ponedjeljak 15.4.2019. godine prijavili članovi porodice

Batko i Mirnaet Tutnjić: “Udružimo radijske signale da pomognemo ljudima“

Jutros je Djevičanska ostrva posjetio Mirnaet Tutnjić, glavni i odgovorni urednik portala Bosanci.ch i Radio studio B. Tutnjić je OTVORENOJ MREŽI uručio donaciju od 2 500 švicarskih Franaka, za liječenje Merjem Bašić. Kroz kampanju Jedan od hiljadu, Tutnjić je do sada ukupno sakupio 5 300 KM za djecu koja se liječe kroz programu OTVORENE MREŽE