Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Bećirović: Dva ključna detalja presude Karadžiću

19. 03. 2019 - 09:05
|
|
by udrimuski.ba / N1
|
foto: N1

Zamislite da je Njemačka negirala svoju odgovornost za Prvi i Drugi svjetski rat. Mislite da bi ona bila ovako razvijena? Svako negiranje međunarodnih sudskih presuda Bosnu i Hercegovinu udaljava od njenog napretka i budućnosti, a slično je i u zemljama regiona, kazao je za N1 Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.

Šta presuda znači za historijske fakte i društvenu klimu ovih prostora, ali i za međunarodnu zajednicu?

Haški tribunal i njegov nasljednik, Mehanizam za međunarodne krivične sudove, u mnogo čemu su opravdali svoju ulogu. Prvi put u historiji imamo da su Ujedinjene nacije osnovale ovakav sud. Sud mora prije svega da zadovolji žrtve. Haški tribunal namijenjen je sankcioniranju počinitelja i utvrđivanju istine i pravde i samo u tom slučaju može doći do pomirenja.

Pretresno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju 24. marta 2016. godine proglasilo je Karadžića krivim za genocid na području Srebrenice 1995. godine i za progon, istrebljivanje, ubistvo, deportaciju, nehumana djela (prisilno premještanje), terorisanje, protivpravne napade na civile i uzimanje taoca. Koji scenarij drugostepene presude vi vidite?

Ovdje su ključna dva detalja. Prvi - da se radi o međunarodnom oružanom sukobu i da su Srbija i Hrvatska sudjelovali u ratu na prostoru Bosne i Hercegovine, ili u prijevodu, da su izvršile agresiju. Druga ključna stvar je Udruženi zločinački poduhvat. U nekoliko presuda Sud je utvrdio da su u UZP-u učestvovali i Hrvatska i Srbija.

Također, važan je još jedan momenat - da se presudi kako je u sedam bh. opština izvršen genocid, posebno na području opštine Prijedor. To je vrlo važno.

Mnogi u BiH, ali i regionu, negiraju presude Haškog tribunala ocijenivši ih kao "političke odluke sudova"?

Vrlo često se pokušavaju negirati presude Haškog trubinala. Zamislite da je Njemačka negirala svoju odgovornost za Prvi i Drugi svjetski rat. Mislite da bi ona bila ovako razvijena? Svako negiranje međunarodnih sudskih presuda Bosnu i Hercegovinu udaljava od njenog napretka i budućnosti, a slično je i u zemljama regiona. Mislim da većina građana žele naprijed.

Kada se radi o presudama Haškog tribunalu kreira se jedna velika napetost, prije svega u susjednim državama. Moramo znati da su sudske presude jače od Dejtonskog sporazuma. Imali smo slučaj kada je Donald Trump donio odluku o zabrani ulaska migrantima i sud je poništio odluku američkog predsjednika. Nakupio se značajan broj presuda u kojima se govori da su počinjeni zločini i genocid. U presudi Karadžiću pojedinačno se spominju institucije Republike Srpske koje su sudjelovale u počinjenim zločinima i ratnom zločinu genocida i to otvara pitanje za glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH.Zadnje dodane

Komšić osudio terorističke napade na Šri Lanki

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je telegram saučešća predsjedniku Šri Lanke Maithripalu Sirisenu, osudivši terorističke napade koji su se dogodili na više lokacija

Preporučujemo

Potraga za nestalom Salihom Omerović i danas traje

Pripadnici FUCZ, njih 17, sa dva potražna psa i bespilotnim letjelicima (dronovima) i danas su nastavili potragu za 54-godišnjom Salihom Omerović čiji su nestanak Policijskoj stanici Srebrenica u ponedjeljak 15.4.2019. godine prijavili članovi porodice

Batko i Mirnaet Tutnjić: “Udružimo radijske signale da pomognemo ljudima“

Jutros je Djevičanska ostrva posjetio Mirnaet Tutnjić, glavni i odgovorni urednik portala Bosanci.ch i Radio studio B. Tutnjić je OTVORENOJ MREŽI uručio donaciju od 2 500 švicarskih Franaka, za liječenje Merjem Bašić. Kroz kampanju Jedan od hiljadu, Tutnjić je do sada ukupno sakupio 5 300 KM za djecu koja se liječe kroz programu OTVORENE MREŽE