Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Erdogan: Istanbul neće biti Konstantinopolj

18. 03. 2019 - 12:44
|
|
by udrimuski.ba / AA
|
foto: Cem Oksuz/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan na programu povodom obilježavanja 104. godišnjice pomorske bitke i pobjede na Canakkaleu kazao je kako oni koji misle da je Bitka na Canakkaleu samo jedna od bitki, ne razumiju Tursku niti njen narod.

”Mi smo historiju u Canakkaleu ispisali našom krvlju. Ispisali smo je predvođeni Mustafom Kemalom. Danas je opet pišemo i opet ćemo je pisati“, rekao je Erdogan na skupu koji je održan na stadionu “18. mart“.

Širom Turske, ali i svijeta, na različite načine obilježava se Dan sjećanja na šehide i 104. godišnjica pomorske Bitke kod Canakkalea. U Evropi je ona poznatija kao Bitka na Galipolju i jedna je od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu, ali, po mnogim pokazateljima, i u historiji uopšte.

Pomorska bitka koja je između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine vođena kod Galipolja, kao i kopnena bitka koja se na Galipolju odvijala od 25. aprila 1915. do 9. januara 1916. godine, bitke su koje zauzimaju najznačajnije mjesto u Turskoj, pa i historiji svih muslimanskih naroda ovoga dijela svijeta.

“Oni koji Bitku kod Canakkalea smatraju samo jednom od običnih bitaka u prošlosti, ne razumiju i nemaju veze s ovim područjem, ovim narodom, niti ovom zemljom. O ovoj zemlji i ovom narodu nema pravo govoriti niko ko u dubini srca ne osjeća duh Canakkalea“, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan poselamio je svu braću na Balkanu, u Sjevernoj Africi, Bliskom istoku, Kavkazu i svim regijama koje su bile u granicama Osmanske države i iz kojih su borci učestvovali i živote dali u Bici kod Canakkalea.

“Mi smo ovdje, na Canakkaleu, u ovoj smo zemlji s Trakijom i Anadolijom. Ovdje smo, na Canakkaleu Turci, Kurdi, Arapi, Čerkezi, Bošnjaci. Hiljadu godina smo tu i, ako Bog da, ostat ćemo tu do Sudnjeg dana. Od Istanbula nećete moći napraviti Konstantinopolj“, poručio je Erdogan.

On je odao počast svim šehidima koji su dali svoje živote tokom Prvog svjetskog rata, kao i one koji su živote dali tokom Rata za nezavisnost Turske i tokom pokušaja vojnog udara koji se dogodio 15. jula 2016. godine.

“Da Bog više nikada ne stavi ovaj narod na iskušenje poput onog za vrijeme Bitke na Canakkaleu. Međutim, u slučaju da se to desi, budite sigurni kako nećemo prezati da kao i prije 104. godine učinimo sve da more i tlo Canakkalea budu groblje neprijateljima“, poručio je Erdogan.

On je također ukazao na neprestane napade na turske i uopće muslimanske zajednice, udruženja i džamije širom Evrope, kao i na nedavni teroristički napad u dvije džamije na Novom Zelandu.

“Nakon 104. godine ponovo se obraćamo s Canakkalea i poručujemo da smo shvatili poruku. Shvatili smo vaše namjere i shvatili smo da mržnja u vama još živi. Shvatili smo i šta je to kad terorist ubije 50 muslimana. Nije to djelo pojedinca, već organiziran čin“, poručio je Erdogan.Zadnje dodane

U Notre Dameu prva misa poslije požara

U pariskoj katedrali Notre Dame danas je održana prva misa poslije požara 15. aprila, kada su u požaru tokom rekonstrukcije izgorjeli krov i dekorativna "strijela" na njemu

Preporučujemo