Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Vrhovni sud u Izraelu zabranio ekstremnom desničaru da se kandidira na izborima

18. 03. 2019 - 10:02
|
|
by klix.ba - udrimuski.ba
|
foto: EPA

Vrhovni sud u Izraelu zabranio je Michaelu Ben-Ariju, članu ekstremno desničarske stranke Jevrejska snaga, da se kandidira na narednim predsjedničkim izborima koji će biti održani u aprilu, prenosi BBC.

Iako je ranije ovom desničaru bilo odobreno da se kandidira na izborima, ta odluka je na kraju ipak poništena zbog žalbe nekoliko ljevičarskih političara i političkih organizacija.

Ben-Ari se suočio s kritikama zbog svojih komentara o izraelskim Arapima, a glavni državni sudac Avichai Mandelblit izjavio je da su pojedine njegove izjave poticanje na rasizam.

Sud je također omogućio arapskim strankama da nakon dugo vremena učestvuju u predsjedničkim izborima koji će se održati 9. aprila.

"Moramo promijeniti paradigmu ponašanja u odnosu na svakoga ko se usudi govoriti protiv Jevreja. Ta osoba je mrtav čovjek. On ne smije izaći živ iz Izraela. Dakle, bez izbacivanja iz države, bez oduzimanja državljanstva. Ne treba da živi", samo su neke od riječi Michaela Ben-Arija koje je rekao za novine The Times of Israel u augustu 2018. godine.

No, Ben-Ari je na kraju kazao da je govorio o liderstvu Hamasa, a ne o svim ArapimaZadnje dodane

Uhapšeno sedam osoba za napade u Šri Lanki

Najmanje sedam ljudi uhapšeno je u vezi s napadima u Šri Lanki, u kojima je, prema posljednjim podacima, poginulo 190 ljudi, rekao je ministar za ekonomske reforme Harša de Silva

Preporučujemo

Potraga za nestalom Salihom Omerović i danas traje

Pripadnici FUCZ, njih 17, sa dva potražna psa i bespilotnim letjelicima (dronovima) i danas su nastavili potragu za 54-godišnjom Salihom Omerović čiji su nestanak Policijskoj stanici Srebrenica u ponedjeljak 15.4.2019. godine prijavili članovi porodice

Batko i Mirnaet Tutnjić: “Udružimo radijske signale da pomognemo ljudima“

Jutros je Djevičanska ostrva posjetio Mirnaet Tutnjić, glavni i odgovorni urednik portala Bosanci.ch i Radio studio B. Tutnjić je OTVORENOJ MREŽI uručio donaciju od 2 500 švicarskih Franaka, za liječenje Merjem Bašić. Kroz kampanju Jedan od hiljadu, Tutnjić je do sada ukupno sakupio 5 300 KM za djecu koja se liječe kroz programu OTVORENE MREŽE