Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Stomatolozi u Argentini predstavili gel koji uklanja karijes

18. 03. 2019 - 08:02
|
|
by udrimuski.ba/klix.ba
|
foto: prtscr

Stomatolozi u Argentini napravili su enzimski gel BRIX 3000 koji, navodno, može lako ukloniti karijes za samo nekoliko minuta bez pribjegavanja anestezijama te skupim i bolnim metodama.

Svi smo u nekom trenutku života otišli kod stomatologa i preporučeno nam je da održavamo oralno zdravlje kako ne bi došlo do kaviteta (oštećenja). S obzirom na to da stomatolozi pri tretiranju oštećenja koriste bušilice i druge realtivno invazivne alate, veliki broj ljudi zapravo mrzi otići zubaru.

Stvari se, međutim, mogu radikalno promijeniti zahvaljujući farmaceutskom proizvodu pod nazivom BRIX 3000 koji omogućava uklanjanje karijesa bez upotrebe bušilica i brusilica ili će barem ograničiti njihovu upotrebu.

To je enzimski gel za tretman karijesa koji je netoksičan i koji ne iritira sluzokožu. Koncipiran je u Argentini, a njegov aktivni sastojak je papain, enzim prisutan u papaji.

Ovaj gel stomatolog nanosi direktno na karijes ili desni, a za samo dva minuta oštećeni dijelovi tkiva se ručno mogu odstraniti laganim pokretima i bez pritiska.

Metoda je testirana na više od 2.000 pacijenata (djeci između 6 i 17 godina i odraslim u dobi od 35 do 70 godina), na različitim tipovima kaviteta. U 80 posto slučajeva nije bilo potrebno primijeniti anesteziju, a devet od deset pacijenata je izjavilo da nisu osjetili nikakav bol tokom liječenja.

"Ovaj enzimski gel za dva minuta dovodi do proteolize karijesnog tkiva, neutralizirajući ga i dezinficirajući, što znatno smanjuje potrebu za korištenjem rotirajućih instrumenata.

Jedna od prednosti ovog proizvoda jeste da on nije agresivan, bezopasan je, pa se ne javlja oštećenje zdravog tkiva jezika i sluznice, što omogućava da ga koriste i trudnice te pacijenti s hroničnim bolestima", kaže stomatolog Sergio Kohen.

Jedna od najvećih prednosti novog proizvoda, kako navode stručnjaci, jeste mogućnost tretiranja više oštećenja kod jednog pacijenta, što znatno ubrzava proces liječenja u odnosu na uobičajene metode.

No, ovim gelom se stomatologija ipak nije potpuno oprostila od bušenja, ali zahvaljujući njemu upotreba invazivnih metoda je svedena na minimum i one su neophodne samo u najdelikatnijim situacijama.

BRIX 3000 je odnedavno dostupan u prodaji u Argentini, a svaka šprica, koja omogućava blizu 15 aplikacija, košta oko 46 eura, prenosi Day Info.Zadnje dodane

Da li se psi smiju?

Pokazivanje zuba je samo jedan od načina na koji psi koriste "govor tijela" u komunikaciji sa okruženjem. Često je to znak upozorenja i agresije, ali da li se oni zaista tako i smiju?

Pištolj kojim se ubio Van Gogh na aukciji

Pištolj, za koji se vjeruje da se njime ubio jedan od najslavnijih umjetnika svih vremena Vincent van Gogh, bit će 19. juna ponuđen na aukciji u pariškoj aukcijskoj kući Auction Art

Preporučujemo

Potraga za nestalom Salihom Omerović i danas traje

Pripadnici FUCZ, njih 17, sa dva potražna psa i bespilotnim letjelicima (dronovima) i danas su nastavili potragu za 54-godišnjom Salihom Omerović čiji su nestanak Policijskoj stanici Srebrenica u ponedjeljak 15.4.2019. godine prijavili članovi porodice

Batko i Mirnaet Tutnjić: “Udružimo radijske signale da pomognemo ljudima“

Jutros je Djevičanska ostrva posjetio Mirnaet Tutnjić, glavni i odgovorni urednik portala Bosanci.ch i Radio studio B. Tutnjić je OTVORENOJ MREŽI uručio donaciju od 2 500 švicarskih Franaka, za liječenje Merjem Bašić. Kroz kampanju Jedan od hiljadu, Tutnjić je do sada ukupno sakupio 5 300 KM za djecu koja se liječe kroz programu OTVORENE MREŽE