Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Čuveni banjalučki trapist otišao za Švedsku

15. 03. 2019 - 10:12
|
|
by udrimuski.ba/avaz.ba
|
foto: avaz.ba

Prva pošiljka originalnog sira trapista isporučena je prije nekoliko dana za Švedsku. Iz Zemljoradničke zadruge “Livač”, koju je osnovao “Caritas” Banjalučke biskupije i koja je licencirana za proizvodnju ovog nadaleko čuvenog banjalučkog proizvoda, zadovoljni su da je počeo izvoz u Švedsku.

Draženko Budimir, direktor Zadruge “Livač”, kaže za “Avaz” da je proizvodnja trapista pokrenuta 1882. godine u samostanu Marija Zvijezda.

- Ujutro se mlijeko prima zatvorenim sistemom. Potom se mlijeko prebacuje u siranu i dodaju se francuske kulture. Formira se gruš. Sir odlazi u kadu, presa se, potom stavlja u kalupe. Odstoji nekoliko sati, a dan kasnije se stavlja u salamuru. Nakon toga, tri mjeseca u zrioni. Okreće se svakog dana ručno i čisti da ne bi došlo do pojave plijesni - kaže Budimir.

 Budimir: Trapisti su krajem 19. stoljeća pokrenuli proizvodnju piva i sira  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Budimir: Trapisti su krajem 19. stoljeća pokrenuli proizvodnju piva i sira
Naziv i porijeklo sira potječu iz francuskog samostana, a proizvodnja se poslije proširila po ostalim trapističkim samostanima širom Evrope. Redovnici trapisti, podsjeća Budimir, pokrenuli su krajem 19. stoljeća proizvodnju piva i sira, osnovali prvu ortopediju, izgradili prvu hidrocentralu.

- “Livač” dnevno proizvede sto kilograma sira. Nekad rade i duple ture pa izađu na dvije tone sira mjesečno, a za to je potrebno 20.000 litara mlijeka. Za krajnju fazu, za jedan kilogram sira trapista potrebno je deset litara punomasnog, neobranog mlijeka - kazao je Budimir.

Otac Ignacije i brat Luka

U banjalučki samostan 1882. godine došao je otac Ignacije iz francuskog samostana Notre-Dame de Port-du-Salut. - On je pola godine brata Luku podučavao pravljenju sira. Najprije su sir pravili samo za potrebe samostana. Poslije su proizvodnju povećali pa su sir prodavali i na tržištu Ugarske i Austrije, gdje je svakodnevno otpreman poštanskim kolima - istaknuo je Budimir.



Zadnje dodane

Ovogodišnji rod višnje u nekoliko voćnjaka skoro je prepolovljen

Imam otkupljivača koji će na kraju sezone branja utvrditi konačnu cijenu. Otkupna cijena višnje ne mijenja se, praktično, od 1985. godine. Uglavnom se otkupna cijena vrtjela oko marke po kilogramu. Problem predstavlja i nedostatak radne snage. Berača treba platiti od 40 do 50 KM - kaže Radić

Preporučujemo