Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Studenti američkog Univerziteta Yale u posjeti Bosnalijeku

13. 03. 2019 - 12:41
|
|
by udrimuski.ba/avaz.ba
|
foto: avaz.ba

Studenti prve i druge godine poslovnih studija prestižnog američkog Univerziteta Yale, u okviru studijskog putovanja po zemljama Balkana, posjetili su danas bh. farmaceutsku kompaniju Bosnalijek.

Ovo je treća posjeta studenata Univerziteta Yale Sarajevu, a kako je kazala profesorica na toj visokoškolskoj ustanovi i vođa puta Ivana Katić, Bosnalijek i historija te kompanije mogu ponuditi mnogo znanja američkim studentima.

- Vidjeti kompaniju koja je prošla kroz mnogo toga, a nikada nije obustavila poslovanje, te uspješno posluje u BiH, ali i na stranim tržištima, za ove studente je veliko iskustvo. Ovdje imaju uvid kako funkcionišu kompanije van granica Amerike. Impresionirani smo profesionalnošću i poslovanjem Bosnalijeka, a da ne pričamo o gostoprimstvu na koje uvijek naiđemo - kazala je Katić u izjavi za Fenu.

Korporativni medicinski savjetnik u Bosnalijeku Meliha Mehić ističe da je posjeta studenata Univerziteta Yale postala tradicija, te da ovi mladi ljudi mogu mnogo toga naučiti u vodećoj bh. farmaceutskoj kompaniji.

- Drago nam je što imamo priliku da prezentujemo naš portfolio s osvrtom na ključne brendove, suštinu poslovanja, naučnoistraživačke radove i kliničke studije. Želimo im prikazati nove proizvode na kojima radimo, a mnogi naši proizvodi zanimljivi su i američkom tržištu jer služe za liječenja kardiovaskularnih oboljenja, šećernih bolesti, depresije, a to su sve bolesti koje se nalaze visoko na ljestvici zastupljenosti u SAD-u - kazala je Mehić.

Studenti će imati priliku da posjete i kontrolu kvaliteta Bosnalijeka, proizvodne kapacitete, a nakon prezentacije portfolija kompanije, osvrnut će se na neke od aktuelnih zdravstvenih problema u svijetu, kao što je sutrašnje obilježavanje Svjetskog dana bubrega, kada se akcent stavlja na neke od najčešćih oboljenja bubrega.

Student Univerziteta Yale Chase Byerly naglašava da je veliko iskustvo posjetiti kompaniju ovakvog renomea, koja ima opsežnu strategiju poslovanja i može pružiti dosta kvalitetnih informacija studentima iz SAD-a koji žele saznati kako funkcioniraju kompanije izvan te zemlje.

- Želimo saznati nešto više o korporativnoj strategiji Bosnalijeka, ali i načinima regulacije oblasti farmaceutike u BiH i zemljama regiona. Sigurni smo da je ova oblast drugačije uređena nego u SAD-u. Bosnalijek je prva kompanija na listi posjeta, posjetit ćemo i nekoliko drugih velikih kompanija u regionu - rekao je Byerly.

Sudenti će se upoznati i o drugim aspektima rada Bosnalijeka, kao što je proizvodnja tokom ratnih godina u Sarajevu, a tu je i uvijek interesantna tema - veliki broj zaposlenih žena u ovoj kompaniji, koje trenutno čine oko 60 posto radne snage.

TAGOVI:Zadnje dodane

Grgić: Izborni proces se odvija na fer i korektan način

Unutarpartijski izbori za predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH odvijaju se na fer i korektan način, a kao i u svakom sličnom procesu ima prigovora i žalbi - izjavila je danas predsjednica Centralne izborne komisije SDP-a BiH Mira Grgić na konferenciji za novinare u Sarajevu

Cikotić: NATO simbolizira stabilnost i prosperitet

NATO predstavlja najefikasniju i najuspješniju međunarodnu organizaciju u dosadašnjoj historiji, odnosno političko-vojni savez koji simbolizira stabilnost i prosperitet i za sve članice punih sedam decenija garantira mir vlastitim mehanizmom kolektivne sigurnosti

Žarko Papić: Od popisa 2013. godine u BiH je manje 208.000 ljudi

Doktor Žarko Papić je sa svojim timom iz Inicijative za bolju i humaniju inkluziju (IBHI) upravo završio obimno istraživanje. Radi se o projektu koji je uz pomoć Evropske komisije i UNICEF-a uradio IBHI, a odgovara na pitanje kako marginalizirane grupe socijalno uključiti u društvo

Preporučujemo