Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Na Vranduku će biti prikazivani filmovi o životu u srednjem vijeku

13. 03. 2019 - 11:47
|
|
by udrimuski.ba/avaz.ba
|
foto: avaz.ba

Zahvaljujući IPA projektu ”Fortress reinvented”, vrijednom 1.310.000 eura, Muzej grada Zenice nastoji obogatiti turističke kapacitete srednjovjekovne tvrđave Vranduk uvođenjem digitalne tehnologije, odnosno audio-vizuelnih sadržaja i opreme u prostor tvrđave.

 Stub srama

Naime, cilj je da se kroz digitalizaciju dočara srednjovjekovna Bosna, ali i očuvanje kulturne baštine i turističke zajednice.

Zahvaljujući ovom projektu, nabavljen je dio opreme kao što su veliki touch ekran, kompjuteri i televizori, a opremljeno je i srednjovjekovno ognjište, strelište.

Muzej grada unazad nekoliko godina nastoji obogatiti ambijent tvrđave, postavljanjem skriptorija, objedovaonice, kovačnice, strelišta, stuba srama.

Direktor Gradskog muzeja Zenice Adnadin Jašarević kazao je da bi projekt trebao biti završen do kraja ove godine, a producirat će se deset kratkih filmova koji tretiraju razne aspekte života u srednjem vijeku, kao i album

“Srednjovjekovna muzika Balkana” u izvedbi muzičke grupe “Fugato”.

- Navedene aktivnosti te oprema poboljšali bi informiranost posjetilaca, osigurali da srednjovjekovni ambijent u tvrđavi bude upečatljiviji, što ide u prilog tezi da je učenje kroz neposredni doživljaj daleko učinkovitije koliko i zabavnije - kaže Jašarević.

Tri grada

Osim Zenice, u projekt su uključena još tri grada, Šibenik, Klis i Herceg-Novi.

Bosanski vojnik

Jašarević dodaje da se kroz projekt planira naručiti izrada lutke i srednjovjekovnog oklopa koji će predstavljati bosanskog vojnika, ali i izrada srednjovjekovne odjeće, ženskih haljina i muških odijela koja će krasiti unutrašnjost tvrđave.Zadnje dodane

Kuhar Oprah Winfrey dolazi u Mostar na food startup

Art Smith, američki kuhar koji je radio za Boba Grahama, Jeba Busha i do 2007. bio lični kuhar Oprah Winfrey, dolazi u Mostar gdje će učestvovati na prehrambenom startupu, kojeg u aprilu organizira mostarski SPARK

Preporučujemo