Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Banjalučani bi danas mogli dobiti novi gradski praznik

13. 03. 2019 - 08:09
|
|
by udrimuski.ba / N1
|
foto: ilustracija

Odbornici Skupštine grada Banje Luka razmatrat će danas na sjednici prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Statuta grada, kojom je predloženo da 21. novembar bude uveden kao gradski praznik - Dan oslobođenja grada u Prvom svjetskom ratu.

U obrazloženju ove odluke navedeno je da je jedan od razloga za njeno donošenje i to što Banja Luka praznovanjem Danja oslobođenja u Prvom svjetskom ratu vraća neizmiriv dug svojim oslobodiocima i Banjalučanima koji su učestvovali u oslobodilačkim ratovima.

"Izborom ovog praznika jasno se opredjeljuje za budućnost i za vrijednosti koje uz njega idu - istina, sloboda i otadžbina", navedeno je u obrazloženju.

Odbornici će razmatrati i prijedlog dopune odluke o uređenju prostora i građevinskom zemljištu, prema kojoj će granice ljetnih terasa svih kafića i restorana biti fizički obilježene s ciljem uvođenja reda u ovu oblast.

Zamjenik gradonačelnika Banje Luke Srđan Amidžić rekao je ranije da je segment koji se odnosi na ljetne bašte posebno regulisan, budući da predstoji nova turistička sezona.

"Ono što će biti izmijenjeno, jeste da će svaki ugostiteljski objekat sa odobrenjem za ljetnu baštu imati jasno obilježene granice bašte, kako bi svaki građanin mogao vidjeti da li neko od njih narušava prostorno uređenje", pojasnio je Amidžić.

Na dnevnom redu sjednice su 43 tačke. Početak sjednice zakazan je za 9:00 sati.

TAGOVI:Zadnje dodane

Kuhar Oprah Winfrey dolazi u Mostar na food startup

Art Smith, američki kuhar koji je radio za Boba Grahama, Jeba Busha i do 2007. bio lični kuhar Oprah Winfrey, dolazi u Mostar gdje će učestvovati na prehrambenom startupu, kojeg u aprilu organizira mostarski SPARK

Preporučujemo