Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Banjalučani bi danas mogli dobiti novi gradski praznik

13. 03. 2019 - 08:09
|
|
by udrimuski.ba / N1
|
foto: ilustracija

Odbornici Skupštine grada Banje Luka razmatrat će danas na sjednici prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Statuta grada, kojom je predloženo da 21. novembar bude uveden kao gradski praznik - Dan oslobođenja grada u Prvom svjetskom ratu.

U obrazloženju ove odluke navedeno je da je jedan od razloga za njeno donošenje i to što Banja Luka praznovanjem Danja oslobođenja u Prvom svjetskom ratu vraća neizmiriv dug svojim oslobodiocima i Banjalučanima koji su učestvovali u oslobodilačkim ratovima.

"Izborom ovog praznika jasno se opredjeljuje za budućnost i za vrijednosti koje uz njega idu - istina, sloboda i otadžbina", navedeno je u obrazloženju.

Odbornici će razmatrati i prijedlog dopune odluke o uređenju prostora i građevinskom zemljištu, prema kojoj će granice ljetnih terasa svih kafića i restorana biti fizički obilježene s ciljem uvođenja reda u ovu oblast.

Zamjenik gradonačelnika Banje Luke Srđan Amidžić rekao je ranije da je segment koji se odnosi na ljetne bašte posebno regulisan, budući da predstoji nova turistička sezona.

"Ono što će biti izmijenjeno, jeste da će svaki ugostiteljski objekat sa odobrenjem za ljetnu baštu imati jasno obilježene granice bašte, kako bi svaki građanin mogao vidjeti da li neko od njih narušava prostorno uređenje", pojasnio je Amidžić.

Na dnevnom redu sjednice su 43 tačke. Početak sjednice zakazan je za 9:00 sati.

TAGOVI:Zadnje dodane

Grgić: Izborni proces se odvija na fer i korektan način

Unutarpartijski izbori za predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH odvijaju se na fer i korektan način, a kao i u svakom sličnom procesu ima prigovora i žalbi - izjavila je danas predsjednica Centralne izborne komisije SDP-a BiH Mira Grgić na konferenciji za novinare u Sarajevu

Cikotić: NATO simbolizira stabilnost i prosperitet

NATO predstavlja najefikasniju i najuspješniju međunarodnu organizaciju u dosadašnjoj historiji, odnosno političko-vojni savez koji simbolizira stabilnost i prosperitet i za sve članice punih sedam decenija garantira mir vlastitim mehanizmom kolektivne sigurnosti

Žarko Papić: Od popisa 2013. godine u BiH je manje 208.000 ljudi

Doktor Žarko Papić je sa svojim timom iz Inicijative za bolju i humaniju inkluziju (IBHI) upravo završio obimno istraživanje. Radi se o projektu koji je uz pomoć Evropske komisije i UNICEF-a uradio IBHI, a odgovara na pitanje kako marginalizirane grupe socijalno uključiti u društvo

Preporučujemo