Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

"DEČKI, DAJTE DA SI SAM SPEČEM JAJA": Sjećanja Titovog kuhara otkrivaju gastronomske navike predsjednika SFRJ, ali i koje je pivo volio

12. 03. 2019 - 21:02
|
|
by udrimuski.ba / vecernji list
|
foto: Pixell Ilustarcija

"Galeb, plavi voz, predsjednički avion Douglas, Bijela vila na Brijunima, Pantovčak, Užička 15, Igalo, Moskva, Mongolija, pa čak i Sjeverna Koreja. Gdje god je Tito putovao, sa njim je išao i njegov lični kuhar - Ivan Molnar".

Tako zagrebački Večernji list započinje intervju sa jednim od kuhara Josipa Broza Tita, koji je podijelio svoja brojna iskustva.

"Kuhao sam za Starog, kako smo ga zvali, od 1973. do 1980. godine. Sve, od doručka do večere. Za njega, Jovanku i njihove goste. Svaki dan. Nisam radio sam, naravno. U kabinetu su bili još i Slovenac Lilijan Gabrijel i Marija Petrović. Bio sam tada mnogo mlađi od njih, ali sam imao priliku da učim. Taj Slovenac je radio na brodu kraljice Elizabete prije Drugog svjetskog rata", priseća se Molnar.

On je objasnio i da je na Brijune otišao na praksu, kao jedan od najboljih učenika Ugostiteljske škole u Zagrebu, da je tamo sretao Krležu i Koču Popovića i da je nakon toga zadržan kao dio Titovog kabineta.

"Tito je živio u Užičkoj 15, to je bilo privatno. Prijemi su bili organizovani u Palati Federacije, Starom dvoru, Novom dvoru, Plavom vozu, na Galebu, u avionu i svuda smo išli sa njim. U avionu je kuhinja bila minijaturna, jedva bih se u njoj okrenuo. Više nam je služila da odložimo hranu koju nosimo na put, a među tom hranom uvijek je bila pršuta. Uvijek smo nosili naše proizvode, naše meso", prepričava Titov kuhar.

Molnar je govorio i o tome da Tito nikada nije imao ljude koji probaju hranu za njega i da je nakon što bi spremio jelo i sam probao kakvog je ukusa. Naglasio je da nikada nije bilo velikog pritiska na njih.

"Jednom se dogodilo samo da nismo poslužili ručak za sve te godine. Stari je uvijek ručao u 13 sati, a tada u Plavom vozu nismo postavili na vrijeme. Imali smo problem sa rernom. On je sačekao pet minuta i otišao. Uplašio sam se jako. Međutim, nije nam nikada spomenuo to".

Otkrio je Molnar i da je Tito za doručak najčešće jeo pileću džigericu u slanini, kao i da je volio specijalitete od jezika. Pio je rosé koji je sam pravio na Brionima, a od piva je konzumirao samo 'Pilsner Urquell', koje se pravi u Plzenju.

Pored mnogih pravila i navika koje je imao, Tito je znao da poremeti proceduru.

"Dešavalo se ponekad da dođe ujutro u kuhinju i da kaže - dečki, dajte da si sam spečem jaja. Naravno, dopuštali smo mu. Znali smo da ga kuhanje opušta", zaključio je Molnar.

molnar

Ivan Molnar - foto Pixell Ilustarcija



Zadnje dodane

Austrija planinarima uvodi kodeks ponašanja prema - kravama

Austrijski kancelar Sebastian Kurz u ponedjeljak je rekao da će vlasti uvesti zakonom obavezujući "kodeks ponašanja" za planinare koji posjećuju pitoreskne austrijske planinske pašnjake kao reakciju na pogibiju njemačke turistice koju je u tirolskom Pinnisalmu nasmrt pregazilo stado krava

Preporučujemo