Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Ovdje ne znaju za prometne gužve i nesreće, ne guše se u benzinu: Zemlja u kojoj je zdravlje na prvom mjestu!

12. 03. 2019 - 14:15
|
|
by Pozitivan stav / udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

U zemlji od 17 milijuna stanovnika, nalazi se 23 milijuna bicikala i na svaku obitelj dolaze u prosjeku tri bicikla!

Život bez bicikla u Nizozemskoj je nezamisliv. U zemlji sa 17 milijuna stanovnika, nalazi se 23 milijuna bicikala i na svaku obitelj dolaze u prosjeku tri bicikla, piše Anadolu Agency (AA).

Nizozemci bicikl najviše koriste kao prijevoz do posla ili za prijevoz djece u školu i koriste ga kao prijevoz bez obzira kakve vremenske prilike bile.

Prema istraživanjima, bicikl se u ovoj zemlji u 22% koristi za posao, 18% za odlazak u školu, 14% za kupovinu.

Kada je riječ o korištenju bicikla po spolovima, Nizozemke za 80% više koriste bicikl od muškaraca u toj zemlji.

Bicikl je u ovoj zemlji popularan zbog činjenice da je koristan za zdravlje, zatim zbog izbjegavanja velikih gužvi u prometu, ali i zbog ekonomičnosti.

U Nizozemskoj se svake godine proda milijun bicikala, stanovništvo je u velikoj mjeri zainteresirano za polovne bicikle, tako da većina populacije vozi polovne bicikle.

Masovnije postavljanje biciklističkih staza u Nizozemskoj je počelo nakon protesta 1970-ih godina koji su održani zbog povećanja broja prometnih nesreća u ovoj zemlji.

U Nizozemskoj se danas nalazi ukupno 35.000 kilometara biciklističkih staza, što je vrlo blizu obimu Zemlje po ekvatoru (40.077 kilometara). Godišnji prijeđeni put biciklom u ovoj zemlji po glavi stanovnika iznosi 888 kilometara.

Osim domaćeg stanovništva, bicikl je vrlo popularan kao prijevozno sredstvo i kod turista, pa je tako i veliki broj turista koji unajmljuju bicikl prilikom obilaska znamenitosti.

 

TAGOVI:Zadnje dodane

Mej odlazi, haos sa Brexitom se nastavlja

Britanska premijerka Tereza Mej najavljuje da će se 7. juna povući sa funkcije predsjednice stranke Torijevaca. Time su joj odbrojani dani i na funkciji premijerke. Haos sa Brexitom se nastavlja

Preporučujemo