Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Mostarac prvak Drame HNK

12. 03. 2019 - 13:52
|
|
by udruimuski.ba/mostarski.ba
|
foto: mostarski.ba

Dragan Despot rođen je u Mostaru 14. jula 1956.
U rodnom je Mostaru završio gimnaziju i dvije godine studija ekonomije na Ekonomskom fakultetu.

U Zagreb se doselio 1977. godine kada je upisao studij glume na Akademiji dramskih umjetnosti.

Diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1981. godine u klasi profesora Tonka Loze ulogom Macbetha u Shakespeareovom “Macbethu”..

Prvi profesionalni angažman dobio je u Gradskom kazalištu Trešnja.

Kasnije radi u Gradskom kazalištu Komedija, nedugo poslije 1983. godine član je ansambla Drame HNK u Zagrebu.

2016. godine proglašen je od Ministarstva kulture ‘Nacionalnim prvakom Drame HNK’, što je apsolutni vrhunac koji pozorišni glumac za života na sceni može doživjeti.

Učestvovao je u dramskom programu Dubrovačkih ljetnih igara i Splitskog, ljeta te u mnogim hrvatskim pozorištima uvijek ostvarujući zapažene glumačke kreacije ( GD Histrion, ZDK Gavella, Teatar itd, Kazalište Mala Scena, Gradsko kazalište Trešnja, itd.)
Kao docent na Odsjeku glume – katedri za scenski govora zagrebačke ADU predaje već dugi niz godina.

Na pitanje kako i kada se odlučio za glumu odgovara:

„Prvi put sam razmišljao o tome kao dijete nakon odlazaka na vjeronauku. Oltar, svećenik, sve to sam nejasno povezivao sa zbivanjem na sceni. Svećenika sam vezivao uz pojam glumca, kao nekoga tko prenosi dobre vibracije i nastoji ljude učiniti boljima. Kad me svećenik pitao što želim biti, slagao sam mu i rekao “svećenik”, a zapravo sam želio biti glumac pa sam poslije ispovjedio tu laž.

U moje gimnazijsko vrijeme Mostar je imao bogat kazališni život, sjajan ansambl, brojna gostovanja. Zatim, svakog ponedjeljka na RTV Zagreb bila je jedna snimljena drama, što nisam propuštao. Prije odlaska na akademiju komunicirao sam s ljudima kao što su Safet Čišić, Ante Vican koji me pripremao za akademiju, s Tonijem Peharom, Salkom Šarićem. Znao sam čitavog Stanislavskog, obožavao gledati Delona, gledao sve dramske predstave.

U početku nije sve išlo glatko?

Nisu me primili na prvom prijemnom, pa sam upisao ekonomiju u Mostaru, završio dvije, ponovno otišao na prijemni u Zagreb, pa upao iz treće. Za mladog čovjeka je važna upornost i strpljivost, ne treba klonuti na prvoj prepreci.

Koliko Vam  je pomoglo to što si rođeni štokavac?

Puno mi je pomoglo, iako sam morao sam modificirati neke stvari što se tiče specifične mostarske melodije, iako se kod mene i danas u privatnom govoru to osjeti.

Neke od predstava u kojima je glumio u HNK-u su: “Šteta što je kurva”, “Otelo”, “Majstor i Margarita”, “Antigona”, “Vučjak”, “Kiklop”, “Svadba”, “Gospođa Julija”, “Sveti Juraj”, “Osman”, “Propast Magnuma”, “Smrt trgovačkog putnika”, “Tri sestre”, “Tišina mog šuma”, “Daleka zemlja”, “Tri zime”, “Na rubu pameti” i druge.

Despot je 1979. godine glumio u filmu Antona Vrdoljaka “Povratak”, potom 1986. u filmu “Putovanje u Vučjak”, a 1990. u filmu “Tuđinac”. Godinu dana kasnije glumio je u “Priči iz Hrvatske”, 1992. u filmu “Sokak triju ruža”, a 2001. u “Polaganoj predaji”.

U filmu “Ispod crte” Despot je glumio 2003. godine, a iste je godine ostvario filmsku ulogu u “Konjaniku”. U “Pušćoj Bistri” glumio je 2005. godine.

Svoju televizijsku ulogu ostvario je 2007. godine kada je odigrao ulogu svećenika u seriji “Naša mala klinika”, a 2013. godine glumio je Šiška Kesoviju u seriji “Zora dubrovačka”.
2017. godine ostvario je filmsku ulogu u uratku Kristijana Milića “Mrtve ribe” u kojemu glumi profesora, intelektualca, filozofa i alkoholičara.

Osim što glumi u kazališnim predstavama, televizijskim serijama i filmovima, Despot je i docent na Odsjeku glume Akademije dramskih umjetnosti. Točnije, predaje na katedri za scenski govor.

Najveća postignuća

Svojim iznimnim glumačkim sposobnostima, kako u pozoišnim predstavama, tako i u filmovima, Despot je dobio brojne nagrade i priznanja. Jedna od značajnih Nagrada je udruženja dramskih umjetnika Hrvatske za najbolju ulogu u predstavi za djecu, “Cvilidreta”, 1995. godine.

Nagradu Mila Dimitrijević Despot je dobio nekoliko puta. Za ulogu Hansa u predstavi “Ondine” dobio je 1991. godine, u predstavi “Tramvaj zvan žudnja” za ulogu Stanleya Kowalskog 1997. godine, a za ulogu Vladimira Kosa u predstavi “Tri zime” dobio je 2016. godine.

Za najbolju ulogu na Marulićevim nagradama Despot je dobio nagradu Marul 1999. godine kada je glumio Hasanagu u “Hasanagi”. Istu je nagradu dobio 2005. godine za dramaturšku obradu i interpretaciju Krležine drame “Na rubu pameti”, a dobitnik je i nagrade čitatelja Slobodne Dalmacije za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu Doktora u spomenutoj Krležinoj drami.

Vjesnikovu nagradu Dubravko Dujšin Despot je dobio 2004. godine za kazališnu umjetnost, a za istu je kategoriju iste godine dobio i nagradu Vladimir Nazor.

Na Festivalu u Vinkovcima 2005. godine proglašen je najboljim glumcem te je dobio nagradu Fabijan Šovagović, a iste je godine dobio nagradu Zlatna arena za filmsku ulogu u “Pušći Bistroj”.

Despot je odlikovan Redom Danice hrvatske, s likom Marka Marulića.

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo

Potraga za nestalom Salihom Omerović i danas traje

Pripadnici FUCZ, njih 17, sa dva potražna psa i bespilotnim letjelicima (dronovima) i danas su nastavili potragu za 54-godišnjom Salihom Omerović čiji su nestanak Policijskoj stanici Srebrenica u ponedjeljak 15.4.2019. godine prijavili članovi porodice

Batko i Mirnaet Tutnjić: “Udružimo radijske signale da pomognemo ljudima“

Jutros je Djevičanska ostrva posjetio Mirnaet Tutnjić, glavni i odgovorni urednik portala Bosanci.ch i Radio studio B. Tutnjić je OTVORENOJ MREŽI uručio donaciju od 2 500 švicarskih Franaka, za liječenje Merjem Bašić. Kroz kampanju Jedan od hiljadu, Tutnjić je do sada ukupno sakupio 5 300 KM za djecu koja se liječe kroz programu OTVORENE MREŽE