Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

SAD i Velika Britanija o Višegradu: Užasnuti smo, očekujemo reakciju vlasti

10. 03. 2019 - 17:50
|
|
by udrimuski.ba / radiosarajevo.ba
|
foto: agencije

Stigle su osude današnjih dešavanja u Višegradu iz ambasada Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Nakon postrojavanja Ravnogorskog pokreta u Višegradu prvi se oglasio Matt Field, ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

"Šokiran sam prizorima iz Višegrada. Sigurno su mnogi u BiH uznemireni. Nadam se da će vlasti detaljno istražiti. Govoru mržnje nije mjesto u savremenom društvu. Krajnje je vrijeme za okretanje ka budućnosti, uz uzajamno poštovanje", napisao je Field na Twitteru.

Na zvaničnom Twitter profilu ambasade SAD stoji sljedeća poruka:

"Užasnuti smo izvještavajima o nacionalističkoj retorici tokom današnjeg događaja u Višegradu. Ovakvo ponašanje je neprihvatljivo. Očekujemo od relevantnih institucija da preduzmu potrebne korake, pozabave se ovim prijetnjama i pozovu na odgovornost", stoji u poruci ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Šef delegacije EU za Bosnu i Hercegovinu - Lars-Gunnar Wigemark također je osudio dešavanja u Višegradu.

"Današnji uznemirujući događaji u Višegradu koji glorifikuju nasilje i potiču mržnju samo udaljavaju multietničku BiH i cijelu regiju od pomirenja i EU principa vrijednosti i tolerancije", napisao je Wigemark.Zadnje dodane

Preporučujemo

Ad acta: Korupcija

U emisiji "Ad acta", na Radiju OTVORENA MREŽA; urednica i novinarka Tatjana Drljić je govorila o koruipciji

Ad acta: Nasilje nad djecom u digitalnom okruženju

U emisiji "Ad acta"na Radiju OTVORENA MREŽA, koju uređuje i vodi novinarka Tatjana Drljić, razgovaralo se o rezultatima istraživanja sprovedenih u Bosni i Hercegovini koji ukazuju na da se djeca suočavaju s ozbiljnim problemima u digitalnom okruženju