Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

300 slučajeva obiteljskog nasilja otišlo u zastaru zbog nerada sutkinje

06. 03. 2019 - 09:27
|
|
by udrimuski.ba / index.hr
|
foto: index.hr

OVIH dana oči su uprte u Pag i odgovornost socijalne službe, ali i pravosuđa. N1 navodi kako je zbog nerada sutkinje više od 300 slučajeva obiteljskog nasilja otišlo u zastaru.

U zgradi Visokog prekršajnog suda sjedi jedna sutkinja koja u više od tri godine nije riješila nijedan predmet. Ne sudjeluje ni u radu svojih vijeća. Zbog toga presude ne mogu biti donesene. Kako piše N1, sutkinja ne može dobiti otkaz i već tri predsjednika suda joj ne mogu baš ništa. Može li ministar pravosuđa?

"To pitajte Državno sudbeno vijeće. Oni su neovisno tijelo sastavljeno baš od sudaca i to je njihova odgovornost, a ne moja", odgovorio je Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa.

Posao se ne obavlja, a plaća ide

No, kako piše N1, to baš nije sasvim točno. I ministar pravosuđa može pokrenuti stegovni postupak protiv nekog suca, piše u Zakonu o Državnom sudbenom vijeću. U slučaju sutkinje vode se četiri stegovna postupka koje je Državno sudbeno vijeće još u lipnju prošle godine spojilo u jedan. I tu je sve stalo.

"Stegovni postupak provodi se odgovarajućom primjenom odredaba Zakona o kaznenom postupku, ako Zakonom o državnom sudbenom vijeću nije drukčije određeno", stoji u pisanom odgovoru Državnog sudbenog vijeća.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadalje, Zakon o državnom sudbenom vijeću ne propisuje rok u kojem je Vijeće dužno donijeti odluku o stegovnoj odgovornosti suca, već je propisan rok u kojem donesena odluka mora biti izrađena i otpremljena strankama", dodaju iz Državnog sudbenog vijeća.

Zaključak je da roka nema, posao se ne obavlja, a plaća ide. I taj slučaj sigurno nije jedini.

Nezadovoljni građani najavili prosvjed

"Ja znam jedan slučaj, sutkinja već pet godina rješava samo 10 posto slučajeva i nitko joj ne može ništa, ni predsjednik suda ni nitko. Ona ne prima pozive i gotovo. Zašto? Ne znam, ne znam, zbog tromosti sustava", kaže Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, piše N1.

Zbog sve češćih propusta sustava u slučajevima obiteljskog nasilja, dio građana se organizirao putem društvenih mreža te je najavljen prosvjed 16. ožujka na Markovom trgu.

 Zadnje dodane

Odzvonilo paštetama i sendvičima na Jadranu: Kazne i do 700 eura

Općina Budva planira uvesti red u svakodnevno funkcioniranje grada. Tako, po ugledu na Hrvatsku, planira uvesti kazne za šetnju bez majice u iznosu od 500 eura, a za šetnju u kupaćem kostimu 600 eura, dok je za jelo i piće na javnoj površini previđena kazna od 700 eura...

Preporučujemo