Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Proljeće zalutalo u zimu

06. 03. 2019 - 07:32
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: E. Parlić

Iako je kalendarski tek za 15 dana, proljeće je stiglo u našu zemlju. Zbog neuobičajeno visokih temperatura za ovo doba godine, umjesto debelih džempera i jakni, ovih dana obavezno je slojevito odijevanje, a potrebne su i sunčane naočale.

Svježa jutra

Nakon svježijih jutara i mjestimične magle, tokom dana u cijeloj Bosni i Hercegovini prevladavaju prave proljetne temperature, koje su u nekim dijelovima zemlje više od 20 stepeni.

Još danas bi u nekim dijelovima zemlje moglo pasti malo kiše, a do kraja sedmice očekuju nas temperature iznad prosjeka.

- Sa Mediterana puhat će jugo i on će donijeti više temperature nego prethodnih dana. Lijepo, sunčano i toplo vrijeme zadržat će se, prema trenutnim pokazateljima, barem do 15. marta – rekao nam je Damir Šantić iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Dodaje da će ove sedmice najtoplije biti u četvrtak, sa maksimalnom dnevnom temperaturom do 22 stepena. I jutra će biti toplija nego prethodnih sedmica.

Minimalne temperature samo će u srijedu biti u minusu, a sve ostale dane kretat će se od 4 do 12 stepeni.

Prvi dan ove sedmice protekao je u znaku sunca i natprosječnih temperatura. Bašte kafića i gradske ulice u Sarajevu, Zenici, Mostaru, Banjoj Luci, Tuzli... bile su krcate, a parkove su okupirali najmlađi.

Tri grada najtoplija

Prema mjerenjima Zavoda, jučer je u 14 sati najtoplije bilo u Banjoj Luci, Prijedoru i Sanskom Mostu, gdje su izmjerena 22 stepena. U Bijeljini je bilo stepen niže, u Gradačcu, Tuzli i Zenici 20, a u Neumu, Mostaru, Bijeljini i Bihaću 18 stepeni.

U martu 1990. bilo 28 stepeni

Meteorolog Željko Majstorović kazao je za “Avaz” da ovo nisu rekordno visoke temperature u BiH za ovo doba godine. 
- Najviša temperatura u martu zabilježena je 1990. godine u Mostaru i iznosila je 27,6 stepeni. U Sarajevu je najviša bila 2001., kad je izmjereno 26,6, a interesantno je da je u isto vrijeme u Mostaru bilo hladnije, 26 stepeni - rekao je Majstorović.Zadnje dodane

Preporučujemo

Diskretna odgovornost Sebastiana Kurza

Glavna tema komentara u njemačkom tisku je skandalozna snimka u kojoj glavnu ulogu ima austrijski vicekancelar. Ona je dovela do raspada vladajuće koalicije u Beču