Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Prekid programa zbog čitanja: Kosa posvuda, Tea Tulić

27. 02. 2019 - 09:41
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: udrimuski.ba

U ovosedmičnom Prekidu programa zbog čitanja, emisiji Radija OTVORENA MREŽA, urednica i novinarka Vanja Šunjić je čitala priču Tee Tulić iz knjige Kosa posvuda.

Na prvi pogled govor o nevažnim stvarima (novine, sladoled, odijelo, ljetne misli, čokolino, hrčak) funkcionira kao rubni glasnik teške bolesti i zebnje, kao obrambeni mehanizam pred svijesti o gubitku bližnjega. Mukli ton u tom jezgrovitom kaleidoskopu emocija, susreta i slavlja navješćuje neizbježnost smrti majke noseći u sebi žal za propuštenim.

Odrastanje djeteta suočenog s majčinom bolesti pretapa se s njezinom odgovornošću za budući život bake naglašavajući metamorfoze kroz koju prolazi pripovjedačica koja preoblačeći se u različite uloge koje joj nameću izvanjske okolnosti sazrijeva doslovno pred očima čitatelja.

Zadržava ona pri tome javnom svlačenju samo onu naivnu, čistu, posve slobodnu dječju emociju. Postupak zgušnjavanja samorazumijevanja i samotumačenja najuočljivija je posljedica račvanja ženskih glasova koje se kreće krhkom amplitudom napetosti između pisanja i življenja.

Ono postupno prelazi u dvostruko traganje dok tekst postaje prostor koji se pojavljuje kao nadomjestak prostora privatnosti u koji pogled Teje Tulić pričama zaviruje.

Krećući se između stvarnosti i mašte, propituju se uz sam rub priča i načini predstavljanja intimnoga u tekstu, ali i prezentacija vlastite slike u obiteljskim odnosima (Bioenergija; Trbuh; Duhovi; Lutke).

Svaka priča iz zbirke funkcionira kao mikrocjelina koja nudi dojmljiv zapis o jednom trenutku međusobnog odnosa triju generacijski udaljenih žena. U svakoj od njih autorica razvija jednu situaciju, opisuje jedan prizor, prikazuje jedan osjet unutar obiteljske zajednice koja pokušava nadvladati miris bolesničke postelje.

U pričama se Tea Tulić govorom infantilne pripovjedačice spušta unutar teksta, u njegovu dubinu, stvarajući na taj način neku novu ženski prozračnu kožu koja postaje nepropusnom opnom izvanjskim lošim vibracijama.  

 Zadnje dodane

Govornica: Rubina Čengić i Vojin Mijatović

Današnji gost u emisiji Govornica na Radiju OTVORENA MREŽA je Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP BiH. Čengić i Mijatović će razgovarati o aktuelnoj političkoj situaciji, CIK-u BiH, te o lopovlucima vladajucih i samozvanih opozicionih, kako on navodi