Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Cigarete, slikanje, kuhanje, ples, ukrštene riječi: Kako se predsjednici država zabavljaju u slobodno vrijeme

08. 03. 2019 - 08:50
|
|
by udrimuski.ba - avaz
|
foto: agencije

Iako se predsjednička naslijeđa uglavnom sastoje od politika koje oblikuju društvo i vladu godinama nakon što napuste kancelariju, predsjednici koji su služili u Bijeloj kući imali su i neobične načine na koje su provodili slobodno vrijeme ili su se opuštali.

Dok su tako neki nastavili da se bave sportom, neki su uživali u slikarstvu, rješavanju ukrštenih riječi, ali i cigaretama.

Zanimljive hobije imaju i evropski lideri, pa tako, dok neki vole karaoke i klavir, drugi uživaju u kuhanju.

Ovo su samo neki od neobičnih načina na koje su predsjednici trošili/troše slobodno vrijeme.

Džordž Vašington - Ples

Džordž Vašington (George Washington) je bio redovan plesač tokom tinejdžerskih godina i time je nastavio da se bavi i u Bijeloj kući. Ples je smatrao važnom socijalnom interakcijom, nazivajući ga "nježnijim sukobom".

Endru Džekson - Borba pijetlova

Iako je borba pijetlova sada ilegalna u skoro svakoj državi, Endru Džekson (Andrew Jackson) je bio entuzijasta i pričalo se da je u Bijeloj kući organizirao ove borbe.

Teodor Ruzvelt  - Boks

ruzvelt

Ruzvelt volio i konje Foto: (AP)

Nakon bolešljivog djetinjstva, Teodor Ruzvelt (Theodore Roosevelt) je bio strastveni sportista koji je boksao tokom svog predsjedavanja. Taj hobi su koristili politički karikaturisti kako bi ilustrirali njegovu konkurentsku prirodu kao političara.

Kalvin Kulidž - Jahanje električnog konja

Kalvin Kulidž (Calvin Coolidge) je toliko uživao u jahanju da je imao električnog konja instaliranog u Bijeloj kući. Taj konj je imao dvije brzine: kas i galop.  

Dvajt D. Ajzenhauer - Slikanje

Dvajt D. Ajzenhauer (Dwight D. Eisenhower) je bio strastveni slikar, koji je često slikao prirodne pejzaže i poklanjao ih prijateljima.  

Džon F. Kenedi  - Pušenje cigareta

kenedi

Kenedi je uživao u cigaretama Foto: ( Wikipedia/U.S. National Archives and Records Administration)

Džon F. Kenedi (John F. Kennedy) je pušio 4, 5 cigareta dnevno, a kao omiljene brendove navodio je "upmanns" i "monticellos".

Ričard Nikson - Kuglanje

nikson

Nikson je često kuglao Foto: (Profimedia)

Predsjednik Ričard Nikson (Richard Nixon) i prva dama uživali su u kuglanju i imali su kuglanu s jednom trakom u podrumu Bijele kuće 1969. godine.

Džerald Ford  - Markice

Iako nije bio u prilici da vidi svoje lice na američkim poštanskim markicama 2007. godine, Džerald Ford (Gerald Ford) je bio samo jedan od mnogih šefova država širom svijeta koji su uživali u njihovom prikupljanju, doprinoseći nadimku ovom hobiju kao "hobi kraljeva".

Ronald Regan - Jahanje

regan

Regan je uživao u jahanju Foto: (Guliver)

Ronald Regan (Ronald Reagan) je imao životnu strast za jahanjem konja, koji su često bili dio sportskih javnih događaja za vrijeme njegovog predsjedavanja, a često je jahao zajedno s drugim svjetskim liderima.

Bil Klinton - Ukrštenice

klinton

Klinton se opuštao uz ukrštene riječi Foto: (Profimedia/Everett Collectio)

Izvještaji o ljubavi Bila Klintona (Bill Clinton) prema ukrštenim riječima bili su uobičajeni tokom njegove kampanje, a on se čak pojavio u dokumentarnom filmu iz 2006. godine da bi iskazao svoju ljubav prema njima.

Barak Obama - Stripovi

Barak Obama (Barack Obama) je tokom kampanje promovirao svoju ljubav prema stripovima koja traje od djetinjstva i čak se pojavio sa Spajdermenom tokom prve godine njegovog predsjedničkog mandata.  

Donald Tramp  - Golf

trump

Tramp često ističe svoje golferske vještine Foto: (Profimedia/Zuma Press - Archives)

Donald Tramp (Donald Trump) koristi svaku priliku da igra golf, u kom veoma uživa, a on je rekao kako je njegov najbolji udarac 66.

Vladimir Putin - Plivanje i ribolov

putin

Putin uživa u skoro svim vrstama sporta Foto: (Profimedia/AFP)

Putin je poznat kao predsjednik koji veoma drži do svog fizičkog izgleda, pa svakog dana obavezno dva sata potroši na plivanje, nakon kojeg vježba u teretani. Osim toga, voli i ribolov i jahanje konja.

Emanuel Makron  - Strastveni pijanista  

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) uživa u karaokama, a čak 10 godina studirao je klavir na muzičkom konzervatoriju u Amijensu, gdje je osvojio treću nagradu.

Makron je više puta rekao da će svirati ponovo čim bude imao više vremena, a obožava Roberta Šumana (Robert Schuman) i Franca Lista (Franz Liszt).

Angela Merkel - Kuhanje

merkelkuhanje

Merkel voli kuhati Foto: (Profimedia)

Dok nije postala kancelarka Njemačke, Angela Merkel često se hvalila svojim kulinarskim vještinama, a najviše pohvala dobivala je za supu od krompira, govedinu i tortu od šljiva.

 Zadnje dodane

Preporučujemo