Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Grupa od 250 problematičnih migranata danas će biti prebačena kod Sarajeva

22. 02. 2019 - 08:13
|
|
by udrimuski.ba/klix.ba
|
foto: ilustracija

U prihvatni centar Ušivak kod Hadžića danas će biti prebačeno 250 problematičnih migranata s područja Unsko-sanskog kantona (USK).

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona osigurava će autobuse s migrantima, a platiti će ih Međunarodna organizacija za migrante u BiH (IOM).

Kantonalni ministar policije Nermin Kljajić jučer je izjavio za Klix.ba kako se punih osam mjeseci čeka da država BiH preuzme stvarnu brigu o migrantskim centrima u ovom dijelu zemlje te da donese kućni red, pravilnik o ponašanju, imenuje upravnike i osigura zaštitarsku službu.

"U ovom trenutku sigurno je jedino da ćemo odmah vratiti višak od 250 migranata koji će biti smješteni u prihvatni centar Ušivak. Radi se jednim dijelom, uslovno rečeno, o problematičnim migrantima koji su tokom proteklih mjeseci pravili incidente, tučnjave i činili druga krivična djela", kazao je Kljajić.

Ostatak od 3.200 migranata koji su smješteni u prihvatnim centrima Bira i Đački dom u Bihaću, u objektu "Miral" u Velikoj Kladuši i Hotelu Sedra u Općini Cazin sačekat će konačan epilog višemjesečnog nesporazuma i prebacivanja odgovornosti između MInistarstva sigurnosti BiH kao stvarno nadležne institucije i aktuelne izvršne vlasti u USK.

Općina Hadžići izrazila je protest zbog načina na koji se rješava migrantska kriza u BiH od početka do danas istaknuvši kako je izostalo plansko i efikasno rješenje ovog problema.

"Trenutni broj migranata u bivšoj kasarni 'Ušivak' (oko 500) u mnogome je promijenio demografsku sliku Ušivka i Donjih Hadžića i bitno promijenio uslove života nagore. Najavljeno prebacivanje dodatnih 250 migranata problematičnog karaktera zasigurno će još više pogoršati uslove života okolnog stanovništva i usložiti sigurnosnu situaciju", kažu iz ove Općine.

 Zadnje dodane

Grgić: Izborni proces se odvija na fer i korektan način

Unutarpartijski izbori za predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH odvijaju se na fer i korektan način, a kao i u svakom sličnom procesu ima prigovora i žalbi - izjavila je danas predsjednica Centralne izborne komisije SDP-a BiH Mira Grgić na konferenciji za novinare u Sarajevu

Cikotić: NATO simbolizira stabilnost i prosperitet

NATO predstavlja najefikasniju i najuspješniju međunarodnu organizaciju u dosadašnjoj historiji, odnosno političko-vojni savez koji simbolizira stabilnost i prosperitet i za sve članice punih sedam decenija garantira mir vlastitim mehanizmom kolektivne sigurnosti

Žarko Papić: Od popisa 2013. godine u BiH je manje 208.000 ljudi

Doktor Žarko Papić je sa svojim timom iz Inicijative za bolju i humaniju inkluziju (IBHI) upravo završio obimno istraživanje. Radi se o projektu koji je uz pomoć Evropske komisije i UNICEF-a uradio IBHI, a odgovara na pitanje kako marginalizirane grupe socijalno uključiti u društvo

Preporučujemo